Olietankskib sunket

Begge halvdele af tankskibet "Prestige" med 70.000 ton olie om bord sank tirsdag eftermiddag ud for Spaniens nordvestkyst.

Foto: AP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Redningsfartøjer havde hele dagen kæmpet for at holde den forreste del af tankskibet flydende, men altså forgæves.

Spanske embedsmænd oplyser ifølge Reuters, at "Prestige", der sejler under Bahama-flag og er bygget i 1976, havde lækket mellem 5.000 og 6.000 ton olie, da skibet knækkede. "Prestige" knækkede og sank på tre en halv kilometer dybt vand 250 kilometer ud for Spanien og Portugals kyst.

Forud for olieudslippet, der indtraf, da skibet knækkede, havde "Prestige" lækket 5.000 ton olie i en 17 km lang hale, efter at det blev trukket væk fra land for seks dage siden. Skibet var i hårdt vejr sprunget læk.

Hvis hele lasten af olie lækker i havet, er der tale om en miljøkatastrofe bestydeligt større end den, der ramte Alaska i 1989, da skibet "Exxon Veldez" forliste og forårsagede den hidtil værste oliekatastrofe. "Prestige" har dobbelt så stor en olielast som "Exxon Veldez" havde.

En hollandsk talsmand oplyser, at der er en mulghed for, at nogle af skibets olietanke kan synke uden at lække. Det vil mindske det totale olieudslip, men vil til gengæld betyde, at der ligger en tikkende miljøbombe på havbunden.

Spanske myndigheder har forbudt fiskeri i en 100 km. lang strækning i området.

Den græske kaptajn på skibet er stadig under arrest - anklaget for ikke at have villet samarbejdet med redningsmandskabet.

Spaniens nord-vestlige kystlinie kaldes "Dødens kyst" på grund af de mange skibsforlis, der har fundet sted i området.

Det værste i nyere tid var i 1992 da den græske Tanger "Aegean Sea" lækkede 74.000 ton råolie nær La Coruna.

cag/ritzau/