Olietanker sunket ud for Spaniens kyst

Den havarerede olietanker "Prestige" 250 kilometer fra Spaniens nordvestkyst brækkede i morges i to dele og midt på eftermiddagen var hele skibet opslugt af bølgerne i Biscaya-bugten. Dermed synes en massiv olieforurening at være en realitet. Skibet har 70.000 ton brændselsolie i tankene, og eksperterne frygter, at tankene enten revner, når skibet rammer havbunden, eller at trykket får tankene til at eksplodere indad.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge spanske embedsmænd flød 5-6.000 ton olie ud af skibet, da det brækkede over. Andre 5.000 ton flød ud, da skibet havarerede og blev trukket længere til søs. Olien har farvet den galliske kystlinie og dens natur sort og efterladt omkring et tusind spanske fiskere arbejdsløse.

Prestige" er græsk-ejet og sejler under Bahamas-flag. Det blev bygget i 1976 og er af den gamle enkeltskrogede type. Det betyder, at olietankene ligger lige inde bag skroget og derfor ikke er godt beskyttet, hvis skibet skulle støde på grund eller kollidere med et andet skib. Og netop kombinationen af alder, flag og type får Henrik Berlau, forretningsfører i SiD Søfart, til at reagere.

- Der er masser af den type skibe, der er i en forfærdelig stand, og sådan et skib burde slet ikke have lov til at sejle. Søfolkene om bord er filippinske, og det er blandt dem, vi ser det største antal forfalskede certifikater. Man kan købe et certifikat i Filippinerne uden at ane noget om sejlads. Og Bahamas er et notorisk bekvemmelighedsflag - et gemmested, når man vil spare mest mulig på omkostningerne, og derfor er hverken skib eller besætning af særlig høj kvalitet, konstaterer Berlau over for Ritzau.

/ritzau/