Ole fik konstateret lungekræft - og så hørte han aldrig mere

»Jeg tænker, det kan have den konsekvens, at den kræft, jeg har, udvikler sig. Og så er jeg færdig.«

83-årige Ole Hyrup Christensen røg ud af systemet, efter han havde fået konstateret lungekræft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Konsekvenserne af det udskældte it-system på Gentofte og Herlev Hospital, ’Sundhedsplatformen’, bliver nu tydelige.

BT skriver tirsdag, at den 83-årige kræftpatient Ole Hyrup Christensen røg ud af systemet, efter han 26. maj havde fået konstateret lungekræft:

»Jeg tænker, det kan have den konsekvens, at den kræft, jeg har, udvikler sig. Og så er jeg færdig. Så kan de ikke hjælpe mig,« siger Ole Hyrup Christensen.

Han sidder i sin stue i huset i Kirke Værløse nordvest for København. Lægerne på Gentofte Hospital henviste 26. maj Ole Hyrup Christensen til Herlev Hospital, hvor kræftbehandlingen skulle foregå.

Men henvisningen gik tabt i systemet, så Ole Hyrup Christensen blev aldrig kontaktet, og da hans søn, Søren Hyrup Christensen, ringede til Herlev Hospital for at høre, hvad der skulle ske, kendte man ikke til nogen henvisning.

»Henvisningen er forsvundet eller slettet i deres system, så de ikke kunne se noget. Da jeg så prøvede at ringe til Gentofte i fredags for at få dem til at sende en ny henvisning, fik jeg fat i en telefonsvarer,« siger Søren Hyrup Christensen.

Skal han behandles eller ej?

Han ryster på hovedet. Så siger han:

»Det ville være rart at få at vide, hvad der skal ske. Skal han have en behandling eller stopper det her?«

Det står nu klart, at det nye it-system, ’Sundhedsplatformen’, som 21. maj blevet taget i brug på Gentofte og Herlev Hospital, har kostet flere kræftpatienter dyrebar tid, fordi deres henvisninger er forsvundet.

Sygehus-ledelsen har — på trods af flere overlægers advarsler — over for bl.a. BT afvist, at problemerne ved det nye system er gået ud over patientsikkerheden. Men i dag står Ole Hyrup Christensen frem og fortæller om sit forløb.

»Det er en meget utryg situation. Det er i forvejen ikke sjovt at få at vide, at man har kræft, og at man måske ikke har så lang tid at leve i,« siger han.

83-årige Ole Hyrup Christensen røg ud af systemet, efter han havde fået konstateret lungekræft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Region Hovedstaden og Region Sjælland indfører fra 2016 den såkaldte ’Sundhedsplatform’, der har kostet 2,8 mia. kr., som bl.a. samler alle patientens data i en elektronisk journal. Platformen skal give sundhedspersonale, patienter og pårørende et bedre overblik og højere sikkerhed, men alt det kan Ole Hyrup Christensen ikke genkende, efter at hans henvisning forsvandt.

Både hans hørelse og syn er svækket, og hans vejrtrækning knaser. Selv om han er 83 år, bor han stadig i huset med udsigten over markerne i Kirke Værløse, ligesom han går daglig ture med den 12-årige labrador Freja. På den måde ligner livet sig selv, men alligevel er alt forandret. For når han går ture, sidder i sin lænestol eller lægger sig til at sove, så snurrer tankerne i hans hoved:

»Jeg har det ikke godt. For hvad nu? Og hvad skal der ske? Jeg spekulerer på det hele tiden. Det er ikke noget, man kan lægge ned i en skuffe. Jeg vil ikke sige, at jeg er bange for at dø. Bare det går hurtigt,« siger Ole Hyrup Christensen.

Magtesløse

Både Ole Hyrup Christensen og sønnen er enige om, at den behandling, som han har fået hos først egen læge, så på Frederikssund Sygehus og endelig på Gentofte Hospital, har været god.

Men de følte sig begge magtesløse, da det stod klart, at henvisningen fra Gentofte til Herlev, hvor selve behandlingen skal foregå, var forsvundet.

»Man får at vide, at man bliver kontaktet. Det sker så ikke — og når vi så kontakter dem, så kender de ikke noget til det,« siger Søren Hyrup Christensen og ryster på hovedet.

Søren og Ole Hyrup Christensen på terrassen i Kirke Værløse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Ole Hyrup Christensen undrer sig over, at noget så vigtigt som en kræfthenvisning kan forsvinde:

»Hvorfor har de ikke et b-system? Jeg er langt nede. Nu venter jeg bare,« siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra ledelsen på Gentofte og Herlev Hospital.

Formanden i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), kommenterer ikke konkrete sager, lød det mandag fra regionens presseafdeling.