OL-chefen holder hovedet koldt i Rios varme

Danmarks OL-chef, Morten Rodtwitt, bliver beskrevet som handlekraftig og har som tidligere landstræner og danmarksmester stor indsigt i og forståelse af elitesporten.

DIF og Team Danmark fortæller om medaljemålsætningen på 10 medaljer til årets OL i Rio. DIF's OL-chef Morten Rodtwitt (på billedet) og Team Danmark-direktør Lone Hansen gør pressen klogere i Idrættens Hus, Brøndby torsdag den 17. marts 2016. Fold sammen
Læs mere

Utætte vandrør, utilfredse håndboldspillere, stoppede toiletter og tyverier.

Der bliver meldt om det ene praktiske problem efter det andet fra bl.a. den danske lejr i OL-byen i Rio, hvor værterne kæmper et kapløb med tiden om at blive klar til den olympiske åbningsceremoni natten til lørdag.

Men så er det godt, at de cirka 120 danske atleter og alle de andre deltagere i den danske OL-delegation har Morten Rodtwitt, der er såkaldt chef de mission for den danske OL-deltagelse i Rio. Eller blot OL-chef, som der står på skiltet til hans kontor hjemme i Idrættens Hus i Brøndby.

Som OL-chef har han ansvaret for, at den danske deltagelse før og under legene forløber så optimalt som muligt. Han skal forholde sig til alt fra presse, sponsorer, samarbejdspartnere, udtagelse af atleter, logistik, VIP’er og værtskab til noget så lavpraktisk som ordentlige forhold i OL-byen.

Altså skal han som chef de mission være en slags rød-hvid blæksprutte, der ikke alene skal forstå at sno sig ind og ud af de fem olympiske ringe, men også skal være i stand til at begribe og betjene de danske elitesportsudøvere, så de kan leve op til Danmarks Idrætsforbunds (DIF) og Team Danmarks målsætning om ti olympiske medaljer i år. Danmark har i øvrigt ikke vundet et tocifret antal OL-medaljer siden London i 1948.

Og det kan han. Forstå eliteudøverne. Han har nemlig selv en fortid som Danmarks bedste i enerkano på flere distancer og kan prale af indtil flere danmarksmesterskaber. Så mange, at han ikke kan huske dem på stående fod. Han forsøgte forgæves at kvalificere sig til OL i Sydney i 2000 og blev siden assisterende landstræner og derefter sportschef i kano- og kajakforbundet.

Det dér med det praktiske og det logistiske kan han også. Han bliver beskrevet som »en effektiv organisator med styr på detaljerne, der får gjort tingene uden al for meget hurlumhej«.

Morten Rodtwitt er måske ikke så kendt i offentligheden som sin forgænger, Jesper Frigast Larsen, der i dag er juridisk konsulent i Anti Doping Danmark. Men faktisk blev han OL-chef tilbage i 2014 og var der dermed også dansk chef de mission til vinter-OL i russiske Sochi.

Inden da havde han siden 2007 stået i en slags mesterlære som OL-chef i DIF hos Jesper Frigast Larsen. I forbindelse med Beijing i 2008 stod han for alle de logistiske opgaver, flere opgaver kom til i forbindelse med Vancouver i 2010 og London i 2012, inden han i 2014 endelig kunne kalde sig chef de mission.

40-årige Morten Rodtwitt kan holde hovedet koldt. »Han går aldrig i panik«, hedder det, og »går hurtigt i løsnings-mode og bevarer overblikket, når lokummet brænder«. En vigtig egenskab til et OL, hvor »der er nok af andre, der er nervøse og løber forvirrede rundt«.

Mens mange ledere, konsulenter og andet godtfolk i idrættens verden i dag har en lang, videregående uddannelse på CVet, er Morten Rodtwitt gået en anden vej. Han bliver beskrevet »som undtagelsen, der bekræfter reglen«. Han har en kontoruddannelse og en uddannelse fra Idrættens Træner Akademi bag sig. Og så selvfølgelig masser af praktiske ledererfaring.

Han er mere de indre end de ydre linjers mand. Det med medier og det repræsentative falder ham ikke umiddelbart naturligt. Men han har lært det, samtidig med at han gennem årene har fomået at opbygge et stor internationalt netværk af faglige relationer i den olympiske verden.

Og så har han en svaghed for dårlige vittigheder. Gerne under bæltestedet, hedder det. Hvilket ikke skal ligge ham til last.