Ofre for Omniscan får 20 millioner kroner

Regeringen vil oprette en fond på 20 millioner kroner for ofrene for kontrastmidlet Omniscan. SF beskylder regeringen for nøl.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Genoptræning og ekstra medicin koster dyrt for nyrepatienter, der er blevet skadet af kontrastmidlet Omniscan.

Derfor vil indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) nu oprette en fond på 20 millioner kroner, der skal hjælpe ofrene for Omniscan-skandalen.

Det fremgår af et aktstykke til Finansudvalget. Her beder Bertel Haarder om Finansudvalgets tilslutning til, at der overføres 20 millioner kroner fra puljen til social- og sundhedsinitiativer til en fonden.

Udspillet kommer, efter et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF har krævet kompensation til ofrene. På den baggrund beskylder SF regeringen for nøl i sagen og advarer mod at lave en pulje, som måske ikke rækker til alle patienter.

Ifølge sundhedsordfører Jonas Dahl (SF) har regeringen snorksovet i timen.

- Vi har hele tiden forsøgt at presse regeringen i sagen, og det er uskønt, at de først gør noget for ofrene, når der er en reel risiko for, at regeringen kommer i mindretal, siger sundhedsordfører Jonas Dahl (SF).

Han frygter, at puljen ikke vil være nok til at hjælpe nyrepatienterne, fordi der kan være patienter, som endnu ikke har henvendt sig.

Samtidig vil SF have ændret den nuværende lov om erstatning, så nyrepatienter, der er endt i en kørestol efter behandlingen med Omniscan, får en millionerstatning frem for nogle hundrede tusinde kroner.

- Det er for vanskeligt at komme igennem klagesystemet. Og hvis det lykkes, så er en halv million kroner ikke nok, hvis man ikke kan arbejde mere resten af ens liv, siger Jonas Dahl.

I alt 76 patienter har søgt erstatning efter behandling med Omniscan, heraf har 40 fået medhold. De 40 patienter har i alt fået udbetalt 19.2 millioner kroner i erstatning for bivirkningerne, fremgår det af aktstykket.

Den nye fonden skal også hjælpe nyrepatienter, som har fået sygdommen nefrogen systematisk fibrose (NSF) efter en MR-skanning med andre kontrastmidler, der ligner Omniscan.

/ritzau/