Officielt dansk sundhedshold forbereder sig på ebola-kamp

I december rejser det første officielle hold af danske læger og sygeplejersker til Sierra Leone for at hjælpe i kampen mod ebola. Forsvarsministeren understreger, at holdet skal rustes godt til opgaven.

Arkivfoto fra Hvidovre Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om en lille måned lander det første officielle hold af dansk sundhedspersonale i det ebolaramte Vestafrika. Men inden det sker, skal det 20 mand store hold igennem et træningsprogram, som forbereder dem på opgaven.

Programmet er i gang, og holdet består af fem læger, 13 sygeplejersker, en medicotekniker samt en holdfører fra Forsvaret. Ifølge forsvarsminister Nicolai Wammen (S) bliver sundhedsfolkenes opgave at pleje de mennesker, som er blevet ramt af ebola-virussen.

»Der er virkelig brug for hjælp fra resten af verden, hvis Vestafrika skal komme godt igennem krisen. Derfor er jeg meget glad for, at der er sygeplejersker, læger og andet sundhedspersonel, der frivilligt har meldt sig til indsatsen og i periode tager ned for at hjælpe de mennesker, som er ramt af sygdommen,« lyder det fra ministeren.

Holdet skal bruge omkring to uger på forberedelser i Danmark, hvor de får vaccinationer og briefinger om situationen i Sierra Leone. Herefter flyver de til England, hvor de begynder i en missionsuddannelse sammen med kommende kolleger fra en irsk NGO.

Selvom gruppen i forvejen har sundhedsfaglige kompetencer, understreger forsvarsministeren, at ekstra uddannelse er yderst vigtigt.

»Det er vores ansvar i Danmark, at vi uddanner og træner de folk, som har meldt sig frivilligt, så de har de bedste muligheder for at udføre deres arbejde med så lille risiko for at blive smittet med ebola som overhovedet muligt,« fastslår Nicolai Wammen.

Efter planen begynder sundhedspersonalet arbejdet i Sierra Leone den 17. december. Indsatsen strækker sig over seks uger, og når de kommer hjem, følger tre uger i observation. Danmark vil sende flere officielle hold af sted, og flere læger og sygeplejersker har vist interesse for pladserne.

Ebola har kostet over 5.000 mennesker livet, mens mere end 15.000 er smittede med sygdommen.