Officielt: Briterne ønskede ikke at lukke Armadillo

Forsvarsministeriet anerkender nu i redegørelse, at briterne ikke ønskede at lukke Armadillo-basen. Venstre kræver en undskyldning fra S og SF.

Tidligere forsvarschef Tim Sloth siger nu, at beslutningen om at bevare Armadillo-basen primært var militær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har onsdag eftermiddag sendt en officiel meddelelse ud, der bekræfter, at briterne ikke anbefalede en lukning af Armadillo. 

Den danske base ved Helmand-floden, Armadillo, senere kaldet Budwan, blev altså holdt åben frem til efteråret 2010, fordi ledelsen af den britiske kampgruppe i Helmand, ønskede det. 

Offentliggørelsen fra ministeriet baseres først og fremmest på en undersøgelse fra Forsvarskommandoen: 

- Forsvarskommandoen har gennemgået relevante dele af arkiverne for den pågældende periode og ikke fundet dokumentation for en henvendelse fra britisk side, der skulle anbefale en lukning af Armadillo. Der er heller ikke fundet en militærfaglig anbefaling, eller indstilling fra Forsvarskommandoen til Forsvarsministeriet, der omhandler en lukning af Armadillo, skriver forsvarskommandoen i brevet til forsvarsminister Nick Hækkerup.

Det var den tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen, der startede lavinen med sine udtalelser til Politiken i forbindelse med sin omtale af bogen "Et Land i krig".

Her indikerede han, at daværende forsvarsminister Søren Gade (V) trodsede briternes ønske om at lukke Armadilla-basen allerede i 2009. Tim Sloth Jørgensen har skrevet et brev til forsvarsministeren, der også er citeret i den nye offentliggørelse. Han siger blandt andet: 

- Jeg udtalte mig efter min bedste hukommelse, og jeg har ikke noget skriftligt belæg for mine udtalelser. Jeg kan herudover tilføje, at det i 2009 og også i dag fortsat er min vurdering, at Armadillo-basen var militært vigtig for den danske krigsførelse i Afghanistan i denne periode. Der er således efter min mening intet belæg for [at sige], at danske soldaters liv unødigt blev bragt i fare, skriver Tim Sloth Jørgensen i et brev til forsvarsministeren.

V kræver undskyldning

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, krævede allerede i går på baggrund af Berlingskes omtale af Forsvarskommandoens redegørelse, en undskyldning fra SFs forsvarsordfører Holger K. Nielsen og Socialdemokraternes tidligere forsvarsordfører John Dyrby Paulsen. 

De beskyldte tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) for at prioritere politiske hensyn og vælgeropbakning til krigen højere end militærfaglige hensyn. 

Troels Lund Poulsen håber, at de medier, der gav massiv plads i spalterne og på nettet til de forkerte anklager, nu vil formidle den rette sammenhæng.

- Men det er selvfølgelig kun et lønligt håb," siger han.