Officerer: Irakiske tolke skal have asyl

Tolkene, der hjælper de danske soldater i Irak, sætter deres eget liv på spil.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

20 civile irakere sætter hver dag livet på spil, når de bistår og tolker for den danske bataljon i Irak. Deres samarbejde med udenlandske soldater gør dem automatisk til et mål for angreb fra væbnede militser og dødspatruljer.

Derfor har Danmark en moralsk forpligtelse til at sørge for tolkenes sikkerhed, den dag de danske styrker trækkes ud af Irak. Det mener en gruppe befalingsmænd og officerer fra Camp Danevang, som i dag sender en appel til regeringen og Folketinget om at finde en sikker løsning for de irakiske tolke, skriver Jyllands-Posten.

»Det mest nærliggende er, at tolkene og deres familie får politisk asyl i Danmark, eller at de i det mindste får lov til at opholde sig i landet, så længe de er i livsfare i Irak. Alternativt må politikerne sørge for, at tolkene kommer til et andet land, hvor de kan være i sikkerhed,« siger seniorsergent Jørn Christiansen fra initiativgruppen.

Kaptajn og sprogofficer Mathias Vaa tilføjer, at tolkene har været enormt loyale over for bataljonen, selv om flere har modtaget dødstrusler og lever i en konstant frygt.

At frygten er velbegrundet, blev senest understreget i oktober, da 17 tolke fra en britisk politiskole, som ligger kun få kilometer fra den danske militærlejr, blev likvideret, da de i en bus var på vej hjem fra arbejde.

Kilde: Jyllands-Posten