Officer så ingen mishandling af fanger

Den amerikanske afhøringsofficer, der i omstridt dokumentarfilm blev brugt som bekræftelse på, at danske soldater rutinemæssigt afleverede fanger i Afghanistan, kender kun til ét tilfælde af fangeaflevering.

Striden om den kontroversielle dokumentarfilm »Den hemmelige krig« og filmens troværdighed fortsætter.

I går gjaldt striden om den den amerikanske afhøringsofficer Edward Herman var korrekt citeret i filmen, hvor han blev brugt til at bekræfte sin kollega Chris Hogans oplysninger om, at danske soldater »rutinemæssigt« afleverede fanger til det amerikanske afhøringscenter på Kandahar Air Field i Afghanistan 2002. Tvivlen om Edward Hermans udtalelser opstod, fordi gratisavisen Nyhedsavisen onsdag kunne citere Herman for to udtalelser, der alvorligt undergravede hele dokumentarfilmens grundlag:

For det første kendte Herman kun til ét tilfælde, hvor danske soldater afleverede fanger til det amerikanske afhøringscenter.

For det andet havde Herman ikke kendskab til mishandling af fanger i Kandahar i foråret 2002, hvor han ligesom Chris Hogan og andre afhøringsofficerer opholdt sig i mange timer hver dag i den periode, de danske soldater var i Afghanistan.

Edward Hermans udtalelser satte altså spørgsmål ved filmens og Danmarks Radios anklager mod regeringen for at skjule, at de danske soldater havde udleveret fanger mere end de to gange, regeringen har oplyst om. Desuden undergravede Hermans udtalelser filmens anklager om, at fangerne var blevet mishandlet.

Ovenpå Edward Hermans udtalelser kontaktede filmproducent Christoffer Guldbrandsen selv Edward Herman, hvorefter DR i går meddelte, at Herman vedstod sine udtalelser i filmen og filmens speak.

I filmen siger Edward Herman imidlertid ikke noget om antallet af fangeudleveringer. Han fortæller blot, at »da danske styrker bragte fanger tilbage (til afhøringscenteret) blev vi ikke briefet af de danske styrker om hvem disse mænd var eller hvorfor de var tilbageholdt«. Det er altså ikke Edward Herman, som i filmen påstår, at danske soldater »rutinemæssigt« afleverede fanger i afhøringscenteret. Den konklusion fremsættes som speak af filmens producent, Christoffer Guldbrandsen. Edward Herman kan således godt overfor Danmarks Radio vedstå sine udtalelser i filmen, hvor han altså ikke siger noget om hverken antallet af fangeudleveringer eller fangemishandling.

I et 20 minutter langt interview med Nyhedsavisen, som flere medier, inklusive Danmarks Radio, fik adgang til i går, er Edward Herman ikke til at misforstå. Han siger blandt andet: »Det er korrekt, at jeg ikke så tilfælde af mishandling. Der var ingen mishandling i Kandahar«. Han siger også, at han ikke kan forestille sig, at han har sagt noget om danske soldaters »rutinemæssige« udlevering af fanger. »Det kan jeg ikke forestille mig, for det er ikke sandt«, siger han.

Edward Herman var i Afghanistan som sproguddannet reserveofficer. Han er nu ejendomsmægler i Rocky River i Ohio, og er desuden republikansk politiker. I november sidste år var han få stemmer fra en plads i staten Ohios lovgivende forsamling. Det lykkedes ikke at træffe Herman i går for yderligere præcisering af begivenhederne i Kandahar.