Officer i retten efter soldats død

Behandlingen af officerer i forsvarets spidse ende i Afghanistan udløser nu skarp kritik fra en ung premierløjtnant i den danske kampgruppe

Jacob Sten Lund Olsen blev dræbt i Afghanistan 3. september i år. Dødsfaldet skete i et område, hvor danske soldater havde forbud mod at gå ind, og delingsføreren er derfor på anklagebænken i en sag, som kan give op til tre års fængsel. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En premierløjtnant og delingsfører risikerer fængsel, fordi han undlod at beordre en patrulje ud fra en minebefængt compound i Helmand, som delingen havde forbud mod at gå ind i. Overtrædelsen af ordren kostede en dansk soldat livet. Ifølge auditør Lone Damgaard bliver delingsføreren tiltalt for pligtforsømmelse af særlig grov karakter. Det er en forseelse, som under væbnet konflikt kan give op til tre års fængsel.

Begivenheden, der førte til den 22-årige soldat Jacob Sten Lund Olsens død, fandt sted 3. september i år, da en 21 mand stor deling var på vej tilbage fra en patrulje, der havde til formål blandt andet at lede efter våben. Patruljen havde været begivenhedsløs, da soldaterne fra Gardehusarregimentets Bravo-kompagni nærmede sig de lerklinede huse, kaldet compound 91, nær Gerehsk i det danske ansvarsområde i Helmandprovinsen. Risikoen for, at compound 91 var befængt med miner, var stor, og de danske soldater havde derfor forbud mod at gå derind. Men da delingsføreren nærmede sig compound 91, placerede nogle af hans folk en stige op ad lermuren omkring husene og kiggede ind. Efter hvad vi har fået at vide, sweepede de området grundigt med minesøger, inden de kravlede op på et tag, hvorfra de havde en god udsigt over området.

Forsvareren for den tiltalte delingsfører, Torben Koch, har tidligere fortalt, at hans klient oppe fra taget observerede en anden gruppe gå ind i compounden fra modsat side. Efter nogle minutter lød eksplosionen, der dræbte den 22-årige konstabel. Tiltalen mod delingsføreren for grov pligtforsømmelse skyldes, at han undlod straks at beordre gruppen ud igen, men tværtimod diskuterede med gruppen om, hvad de skulle undersøge, nu hvor de var gået ind.

»Retorisk kan man spørge sig selv, om man skulle have sendt alle folk ud, så snart de kom ind. Han vælger at vente et øjeblik,« fortalte Torben Koch. Han oplyser i dag, at hans klient nægter sig skyldig. Delingsføreren udøvede et skøn, som efter Torben Kochs opfattelse ikke skal bedømmes efter militær strafferet, men bedømmes som en disciplinærsag.

Ud over denne sag afventer en række sigtede soldater, om de skal tiltales i den såkaldte »dummebødesag«, hvor officerer sigtes for at have tildelt »dummebøder« til soldater i stedet for at anvende det militære straffesystem.

Danske politikere som fjender

I en kronik i Berlingske i dag kritiserer premierløjtnant Adam Buschard, der gør tjeneste ved staben i den danske kampgruppe i Helmand, medier og politikere for at have alt for travlt med at hænge soldater ud. I »dummebødesagen« krævede både daværende konservativ forsvarsordfører Helge Adam Møller og den socialdemokratiske John Dyrby Paulsen fyringer i sommer, hvis der var hold i anklagerne. »Hvad skal en yngre officer med fjender, når han har politisk foresatte som disse«, spørger premierløjtnanten i kronikken. Efterforskningen af »dummebødesagen« ledes af den nytiltrådte auditør i København Peter Rask, som ikke vil udtale sig om, hvordan efterforskningen foregår, eller hvorfor den trækker ud. Men ifølge Berlingskes oplysninger afhører auditørkorpset et stort antal af de flere end 100 mand i det pågældende kompagni, der vendte hjem fra Afghanistan i februar.