Officer dømt for »upassende« video

En video optaget på en militærbase i Afghanistan koster nu en dansk kaptajn en dom for grov pligtforsømmelse. Forsvaret vil ikke fortælle, hvad videoen indeholder.

Foto: Henning Bagger

En dansk kaptajn er blevet idømt en bøde for at have deltaget i optagelsen af en »upassende« video på en militærbase i Afghanistan, skriver metroxpress.

Kaptajnen blev dømt efter militær straffelov, fordi han på Camp Marmal-basen i det krigshærgede Afghanistan i 2012 lukkede sin mandlige norske kollega og to kvindelige norske soldater ind på et dansk område, hvor der var adgang forbudt for fremmede.

Her optog nordmændene »en upassende foto- og videosession«, oplyser Forsvarets Auditørkorps, der nægter at beskrive, hvad der konkret var på disse upassende optagelser, med henvisning til at det ikke vedkommer offentligheden.

Kaptajnen, der fungerede som presse- og informationsofficer, blev idømt en bødestraf på 1.500 kroner for grov pligtforsømmelse. Også de norske kollegaer fik en straf. Hvilken vil det norske forsvar ikke oplyse.

Selv om forsvarsledelsen kender til sagen i detaljer, oplyser pressemedarbejdere i både Flyvertaktisk Kommando, Forsvarets Personeltjeneste og Forsvarskommandoen, at det skal forblive hemmeligt, hvorfor foto- og videosessionen er kategoriseret som »upassende«.

»Det er at betragte som en personalesag, som vi ikke kan eller ønsker at udtale os om af hensyn til den pågældende medarbejder,« skriver eksempelvis Flyvertaktisk Kommando til metroxpress.

Pressevagt Anders V. Fridberg fra Forsvarskommandoen afviser også at komme nærmere ind på detaljerne.

»Det er en personalesag, vi ikke vil udtale os om,« siger han.

Forsvarsministeriet oplyser, at forsvarsminister Nicolai Wammen (S) ikke har mulighed for at udtale sig i sagen, da han er på rejse.

BNB