Øvig: Blekingegadebandens forsvar er grotesk og sørgeligt

»De lever tilsyneladende i en boble, hvor de stadig er idealistiske frihedshelte«. Cavlingvinder Peter Øvig kalder det første interview i 15 år med Blekingegadebandens medlemmer for trist udenomssnak.

Københavnere mindes den dræbte 22-årige politimand, Jesper Egtved Hansen, der i 1988 blev skudt af Blekingegadebanden under et røveri i Købmagergade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Når jeg læser interviewet, så tænker jeg, at de tilsyneladende stadig lever i deres egen boble. De har en trist forståelse af, at de selv er idealistiske frihedshelte, siger forfatteren Peter Øvig Knudsen.

I 2007 vandt han Cavlingprisen for sine to bøger om Blekingegadebanden, og han er ikke imponeret over det interview med bandens medlemmer, Jan Weimann og Torkil Lauesen, som det stærkt venstreorienterede website Modkraft.dk i går bragte.

- De holder på, at bandens mission var politisk. Men for mange danskere handler det altså om, at de begik meget voldelig kriminalitet, slog en mand ihjel og at de har gjort deres ofre til mentale krøblinge. Men konsekvenserne af deres handlinger ofrer de ikke nogen kommentar til. Intet om ofrene eller den dræbte politimand, og det er er meget, meget sørgeligt, siger Peter Øvig Knudsen, der ikke føler sig ramt af de to mænds kritik af bøgerne om den gruppe venstreorienterede, der gennem mere end femten år begik nogle af Danmarkshistoriens største røverier.

I 1988 kulminerede aktionerne, der økonomisk støttede den militante palæstinensiske organisation PFLP, med kuppet mod Købmagergades Postkontor og drabet på den unge betjent Jesper Egtved Hansen.

Siger ikke ’terrorist’
I interviewet langer Jan Weimann og Torkil Lauesen ud efter, at Øvigs bestsellere er blevet godtaget som historisk sandhed.

De to mænd, der sammen med nyligt afdøde Niels Jørgensen udgjorde den hårde kerne i banden, kritiserer at deres politiske motiver kun nævnes i terrorsammenhæng, og at Øvig skriver, at de samarbejdede med blandt andre Rote Armee Fraktion. Gruppemedlemmerne nægter pure at have støttet andre end det palæstinensiske frihedsparti, PFLP.

- Den kritik har intet på sig – jeg skriver side op og side ned om KAKs (Kommunistisk Arbejderkreds, red.) udvikling og om Gotfred Appels (gruppen ideologiske bagmand, red.) politiske teorier – nogle mener endda, at jeg skriver for meget. Jeg siger ikke, at de har siddet i Libanon og har drukket øl med Baader-Meinhof-gruppen, men det er altså korrekt, at de indgik i et internationalt netværk med dem, svarer Peter Øvig Knudsen og pointerer, at han netop ikke kalder gruppemedlemmerne for terrorister.

- Det vil jeg lade andre konkludere, om de var. Jeg holder mig til at skrive, at de var en celle i en internationalt erklæret terrororganisation. Men selve ordet ’terrorist’ reserverer jeg til dem, der udfører selve terrorismen, siger Peter Øvig.

Øvig har baseret sin dokumentariske historie på samtaler med de involverede og adgang til fortrolige arkiver hos politi og efterretningstjeneste. Han har også benyttet en anonym kilde enten i eller tæt på gruppen – identiteten på vedkommende holder han stadig hemmelig.

Slap journalistik
Den uddannede journalist Peter Øvig Knudsen har også en kommentar med på vejen til de to journalister fra Modkraft.dk, der har interviewet Jan Weimann og Torkil Lauesen:

- De stiller sig slet ikke kritiske an over for dem, og det viser, at ikke kun banden selv lever i boblen, men også mange andre. Og dét er sandelig også sørgeligt. Hvorfor går de ikke i kødet på dem og taler om konsekvenserne af deres handlinger? Det bliver jo grotesk, når de begynder at tale om historisk sandfærdighed – så må man da netop skulle stå til ansvar.

Jan Weimann og Torkil Lauesen har ladet sig interviewe til Modkraft.dk i anledning af, at de sammen med Niels Jørgensen den 25. februar udgiver en 60-siders lang artikel i tidsskriftet Social Kritik. Peter Øvig Knudsen oplyser, at han vil læse artiklen med interesse og er spændt på, om den vil vise sig at være ’60 siders yderligere udenomssnak’.