Øverste chefers e-mails slettet forud for undersøgelse i Støjberg-sag

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

DR kan afsløre, at Instrukskommissionen ikke fik adgang til potentielt vigtige e-mails fra de øverste chefer i Udlændinge- og Integrationsministeriet og Udlændingestyelsen, da de skulle undersøge sagen om Inger Støjbergs adskillelse af unge asylpar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til den uge, hvor europamesterskabet i fodbold endelig kan begynde med et års forsinkelse.

Inden det for alvor går løs med Danmarks kamp mod Finland i Parken på lørdag kl. 18 venter en uge, hvor DMI forventer lettere tilforladeligt vejr i hovedstadsområdet med flere dage, der lige får næsen over de 20 grader.

I overblikket over morgenens vigtigste nyheder kan du blandt andet læse om slettede e-mails, kritik af Jakob Ellemann-Jensen og forskere, der opfordrer forskningsministeren til at beskytte deres forskningsfrihed.

Inden du læser videre, skal du dog ikke snydes for muligheden for at høre dagens overblik via Berlingskes podcast »Morgenposten«.

I håb om, at det fortsat går mod bedre tider, er her dagens coronatal.

Syv chefers mails blev slettet automatisk

DR fortæller, at Instrukskommissionen, der skulle undersøge forløbet om daværende udlændingeminister Inger Støjbergs adskillelse af mindreårige asylpar, aldrig fik adgang til Udlændinge- og Integrationsministeriets samt Udlændingestyrelsens øverste chefers mailbokse, da den skulle forsøge at placere et ansvar.

Kommissionens formand, Peter Mørk Thomsen, oplyser, at de slettede mails potentielt kunne have skærpet kommissionens ansvarsvurdering i sagen.

Da kommissionen bad om at få udleveret navngivne embedsmænds mailbokse var beskeden, at mailboksene var slettet for fem af de øverste chefer. En sjette og syvende var tilsyneladende også væk.

Mailboksene blev slettet automatisk, da de syv chefer skiftede job. Men andre slettede selv deres mails. En ottende chef har selv med henvisning til personfølsomme oplysninger forklaret, at hun slettede omkring 40.000 mails.

Læger og jordemødre vil have sundhedsstyrelsen til at ændre vaccinationsanbefaling til gravide og ammende

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide og ammende at vente med vaccine, men i Kristeligt Dagblad opfordrer en rådgivende ekspertgruppe af fødselslæger og jordemødre nu styrelsen til at genvurdere anbefalingen.

Flere udenlandske studier slår fast, at gravide har høj risiko for alvorlige fødselskomplikationer, hvis de er smittet med corona, skriver avisen. Derfor bliver gravide over første trimester ligefrem rykket frem i vaccinekøen i USA og England.

På den baggrund opfordrer formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og ledende overlæge på afdeling for fødsler på Sygehus Lillebælt Annemette Lykkebo samt overlæge og professor i klinisk farmakologi ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet Per Damkier Sundhedsstyrelsen til at revurdere sin anbefaling.

Gravide og ammende indgik ikke i vaccinernes godkendelsesstudier, hvilket betyder, at vaccinerne ikke er godkendt til dem. Derfor fastholder Sundhedsstyrelsen indtil videre sin anbefaling.

CEPOS kritiserer Ellemann

I Berlingske retter cheføkonom og vicedirektør i CEPOS Mads Lundby Hansen en hård kritik mod formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen.

Mads Lundby Hansen mener, at Ellemann er alt for tilbageholdende med at foreslå økonomiske reformer, der kan øge arbejdsudbuddet, og mener ikke, at Venstre får nok ud af sit sekretariat og politiske talenter.

»Venstre har med Ellemann som formand ikke leveret reformforslag, der batter noget for dansk økonomi,« siger Mads Lundby Hansen direkte.

Jakob Ellemann-Jensen vil ikke selv svare på kritikken, men partiets finansordfører, Troels Lund Poulsen, mener, at »Mads Lundby skulle til at komme ud af sin osteklokke og i stedet lytte til de meget ambitiøse forslag, som Venstre – og Venstres formand – løbende fremlægger«.

Coronanedlukning medførte bedre mental trivsel

Det er også hos Berlingske, man kan læse, at det langt fra er gået så galt som frygtet med det mentale helbred under coronanedlukningerne.

Selvom FN, WHO og læger har advaret om psykiske konsekvenser, viser flere videnskabelige undersøgelser nu, at det slet ikke er gået så galt. De fleste har oplevet mindre risiko for depression, og hjemmearbejdsdagenes lavere tempo har blandt andre gavnet børnefamilier.

Forsikringsselskabet Topdanmark har således registreret et lille fald i stressrelaterede anmeldelser blandt folk over 35 år.

Forsker spekulerer, om det kan skyldes, at det er bedre for helbredet at være sammen med sine nære end at sidde i pendlerkø på motorvejen.

Forskere vil have minister til at gribe ind mod kritik

262 forskere og studerende opfordrer i Politiken forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til at svare på, om hun vil arbejde for at forsvare deres forskningsfrihed ved at modarbejde det, de opfatter som systematisk chikane. Det sker på baggrund af kritik fra blandt andre Liberal Alliances Henrik Dahl, som mener, der foregår for meget aktivistisk forskning på universiteterne.

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, Henrik Dahl og Morten Messerschmidt havde søndag ingen kommentarer, mens Socialdemokratiets forskningsordfører, Bjørn Brandenborg, er uforstående over for, at forskerne føler sig mistænkeliggjort af politikerne.

Han understreger, at »vi skal kunne stole på, at dansk forskning er uvildig og uafhængig af særinteresser, og den skal kunne udfordres af kritiske spørgsmål af alle, også politikere. Hvis ikke, mister forskningen sin værdi,« siger han til Politiken.

På denne dag.

I 1896 blev der på denne dag for første gang vist film med levende billeder i Danmark. Det skete i Kjøbenhavns Panorama på Rådhuspladsen i København.

Det sker i dag.

  • Prins Joachim har fødselsdag. Han bliver 52 år.
  • Østre Landsret indleder ankesagen mod Nanna Skov Høpfner, der med to års fængsel blev idømt dobbeltstraf i Københavns Byret for udtalelser til en Men In Black-demonstration.
  • DR Symfoniorkestrets internationale Malko Konkurrence for unge dirigenter begynder i Koncerthuset. Konkurrencen varer frem til 12. juni og sendes live på DRs kanaler.