Østjyllands Politi konfiskerer pas fra formodede IS-krigere

Tre personer i Østjylland har fået taget deres pas, da politiet mistænkte dem for at være på vej til Syrien for at kæmpe for terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østjyllands Politi har muligvis forhindret tre danske statsborgere i at melde sig under terrorbevægelsen Islamisk Stats (IS) sorte faner.

Politiet har for nylig konfiskeret tre personers pas, da efterretninger tydede på, at de var på vej til Syrien for at kæmpe for IS.

Politikredsen oplyser i en pressemeddelelse, at der er tale om to myndige og en umyndig person, og at det skulle være første gang, de tre var på vej til udlandet for at deltage i en væbnet konflikt.

Det var den daværende SR-regering, der med et bredt flertal bag sig tilbage i marts vedtog den lov, der gør det muligt for danske myndigheder at inddrage danske statsborgeres pas, hvis der er begrundet mistanke om, at de er på vej til udlandet for at deltage i en væbnet konflikt.

Loven blev vedtaget som reaktion på, at 115 personer ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er rejst til Syrien for at kæmpe.

En lang række af dem har kæmpet side om side med IS. Det er frygten for, at de vil udgøre en trussel, når de vender tilbage til Danmark, der fik Folketinget til at udvide myndighedernes mulighed for at sætte ind præventivt.

Østjylland har været et af de områder, der har været hårdest udfordret af de mange Syrien-krigere. Af de 115 danskere, der ifølge PET er rejst til Syrien og Irak for at deltage i væbnede konflikter, kommer knap en tredjedel fra Aarhus.

I alt har fem personer nu fået konfiskeret deres pas, siden loven blev vedtaget. Foruden de tre i Østjylland har Københavns Vestegns Politi og Midt- og Vestsjællands Politi hver især konfiskeret passet fra én person.