Østerbro-løbers familie fandt hende efter stor eftersøgning

Onsdag blev en 29-årig mand varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for drabsforsøg og voldtægt mod en 38-årig kvindelig løber. Politiet kan nu bidrage med flere oplysninger, som blandt andet fortæller, at den kvindelige løber ikke kunne sove og derfor løb en tur tidligt tirsdag morgen på Østerbro, hvor hun blev overfaldet.

En 29-årig mand er blevet varetægtsfængslet efter en 38-årig kvinde blev overfaldet tidligt tirsdag morgen. Politiet kan nu fortælle, at kvinden løb en tur så tidligt om morgenen, fordi hun ikke kunne sove. Foto: Arkiv, Iris Fold sammen
Læs mere

En 29-årig mand blev onsdag varetægtsfængslet i fire uger i et grundlovsforhør i Dommervagten i København. Han er sigtet for drabsforsøg og voldtægt mod en 38-årig kvinde.

Den 38-årige kvinde var ude at løbe en tur på Østerbro omkring klokken fem tirsdag morgen, da hun blev overfaldet og voldtaget.

Ifølge sigtelsen blev den 38-årige kvinde slået i hovedet og ansigtet ved såkaldt stump vold. Derefter forsøgte gerningsmanden at kvæle kvinden ved at lægge en snor om hendes hals. Dette medførte, at hun mistede bevidstheden, og herefter blev kvinden voldtaget, hedder det i politiets sigtelse.

Efterforskningsleder og politikommissær hos Københavns Politi, Hans Erik Raben, kan nu fortælle, at kvinden løb en tur så tidligt om morgenen, fordi hun havde problemer med at sove.

»I løbet af natten til tirsdag vågner den 38-årige kvinde, fordi hun ikke kan sove. Hun spørger sin kæreste, som hun bor sammen med på Østerbro, om han vil med ud at løbe. De to løber en del og ofte sammen, men han siger nej og sover videre,« siger Hans Erik Raben, der forklarer, at de to kærester altid løber samme rute fra deres bopæl og igennem et stisystem bag ved fodbold- og tennisklubben B. 93s boldbaner nær Svanemøllen.

Da den 38-årige kvinde ikke kommer hjem i løbet af morgenen, bliver hendes kæreste urolig.

»Kæresten vågner, da klokken er omkring kvart i syv, og hun er ikke kommet hjem endnu. Her forsøger han at ringe til hende, og han tager noget tøj på og går løberuten igennem, men han finder hende ikke, og derfor ringer han til politiet,« siger Hans Erik Raben og fortsætter:

»Kæresten underretter også familien, herunder forældrene, søsteren og svogeren, og de aftaler internt at lede efter hende på den strækning, hvor hun normalt løber. Det ender med, at familien finder hende på stisystemet tirsdag eftermiddag omkring klokken 15. De ser en sko ligge fremme og finder hende inde bag et krat. Hun er delvist afklædt og bevidstløs. Hun trækker vejret, men pulsen er lav.«

Herefter går politiets efterforskning for alvor i gang.

»15:40 samler jeg et hold, vi kører ud til stedet, hvor hun er blevet fundet, og derefter kører vi på den helt store klinge, fordi vi bliver klar over, at hun er blevet udsat for et groft overfald og formentlig også for voldtægt, hvilket vi senere fik bekræftet. Vi kører det som en drabsefterforskning, for på det tidspunkt ved vi simpelthen ikke, om hun vil overleve,« siger Hans Erik Raben.

Mistænkte blev fanget på overvågningsbilleder

På gerningsstedet begynder politiet en større indsamling af videoovervågning, og det er i sidste ende også det, der fører til en pågribelse af den formodede gerningsmand, der nu er varetægtsfængslet.

»Omkring tirsdag klokken 23 finder en interessant person på overvågningsbillederne. Manden er tæt på gerningsstedet på gerningstidspunktet. Der ligger en skole og nogle ungdomsboliger i nærheden af stisystemet, hvor kvinden er blevet fundet, og det er videoovervågning fra de bygninger, som vi finder den mistænkte på,« siger Hans Erik Raben, der desuden fortæller, at også kvindens mobiltelefon spillede en større rolle.

»Vi bruger rigtig meget tid på at finde forurettedes mobiltelefon, for den blev ikke fundet sammen med hende på findestedet. Det lykkes os efter lang tids søgen at finde den i noget buskads, og på den måde får vi klarlagt gerningsmandens flugtrute. Med video og med fundet af hendes mobiltelefon kan vi målrette eftersøgningen.«

Overvågningsbillederne af den mistænkte bliver delt internt i politiet, og man sætter alt ind på at finde manden.

»Manden på billedet ser grønlandsk ud, og derfor begynder vi at koncentrere os og afsøge områder, hvor den slags personer kan tænkes at opholde sig. Det lykkes os allerede klokken 3:05 at finde ham og anholde ham,« siger Hans Erik Raben, der ikke ønsker at fortælle præcist, hvor manden blev anholdt.

Hans Erik Raben ønsker heller ikke at be- eller afkræfte, om den 29-årige grønlænder er hjemløs, men kan sige, at han ikke har fast bopæl i Danmark. Politiet undersøger nu mandens baggrund og tilknytningsforhold.

»Qua det der er sket med den 38-årige kvinde må vi antage, at der ligger et seksuelt motiv bag overfaldet. Men i og med at den 29-årige grønlænder endnu ikke selv har ønsket at udtale sig, har vi kun de faktiske forhold at forholde os til,« siger Hans Erik Raben, der også afventer at kunne tale med kvinden, der blev overfaldet.

»Vi er i løbende kontakt med hospitalet. Det var ikke muligt for os at tale med kvinden i går, da hun var stærkt medicineret, og det er hun stadig i dag. Vi venter selvfølgelig på, at vi kan tale med hende, men først og fremmest har det handlet om at tage sig af hende. Hun er stabil, og vi skal nok komme til at snakke med hende, men hvornår ved vi ikke. Det er en lægelig vurdering. Spørgsmålet er så, om hun kan huske noget fra overfaldet,« siger Hans Erik Raben.