Østens elever giver Europa baghjul

Danske elever kan slet ikke følge med eleverne i de asiatiske lande, der stryger til tops i PISA. Men det er også svært for de øvrige europæiske lande.

Japanske skolepiger i skoleuniform med deres forældre ved skolebus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjing sjang sjask.
 
Den gamle børneremse får ny aktualitet i PISA-undersøgelsen for 2012, der offentliggøres i dag klokken 11. Vi får nemlig sådan én på siden af hovedet af Japan, Korea, Singapore og flere økonomisk stærke kinesiske regioner i OECDs undersøgelse af 15-årige skoleelevers kundskaber.

De elever, der er de skrappeste til matematik, finder man således i de kinesiske regioner Shanghai, Hong Kong og Macao, i Singapore, kinesisk Taipei samt Korea og Japan. Først derefter dukker Liechtenstein, Schweiz og Holland frem som de første europæiske lande i topfeltet over 15-årige skoleelevers matematikkundskaber i 65 lande.

I de øvrige PISA-discipliner - læsning og naturfag - blander lande som Finland, Estland, Irland og Canada sig i topfeltet, der dog stadig er tætpakket med asiatiske elever. Efterhånden som der er kommet flere og flere PISA-undersøgelser med en voksende strøm af deltagende lande fra Sydøstasien, er det blevet åbenlyst, at de europæiske lande har svært ved at følge med, når OECD tester skoleelever. 

Et nyt land i PISA 2012 undersøgelsen er for eksempel Vietnam, der på imponerende vis lægger ud med at placere sig over OECD-gennemsnittet i alle tre discipliner; læsning, matematik og naturfag. Samtidig formår vietnameserne også at have færre meget dårligt præsterende elever og flere meget dygtige elever end et land som Danmark.

STEMMER PISAS BILLEDE AF DEN DANSKE SKOLE MED DIT SYN PÅ SKOLEN? SKRIV DIN MENING TIL BOJ@BERLINGSKE.DK PÅ MAX 500 ANSLAG MED FORNAVN, EFTERNAVN, HJEMBY OG GERNE FOTO. SÅ BRINGER VI UDVALGTE LÆSERKOMMENTARER PÅ B.DK OG I AVISEN. DESUDEN KAN DU I MORGEN, ONSDAG KL. 12, STILLE SPØRGSMÅL TIL PROFESSOR NIELS EGELUND LIVE HER PÅ B.DK.

De danske resultater har ikke ændret sig synderligt i forhold til den seneste PISA-undersøgelse fra 2009. I matematik, klemmer vi os ind lige over OECD-gennemsnittet. Samlet set er der dog tale om en statistisk signifikant tilbagegang i matematik siden de første PISA-undersøgelser.

I læsning og naturfag ligger de danske elever på gennemsnittet, hvilket de også gjorde sidst. Særlig bemærkelsesværdigt er det, at vi i læsning ikke har rokket os en tøddel siden den første PISA-undersøgelse fra 2000, selv om læsning har været et stort fokusområde på danske skoler i alle årene. I de første år koncentrerede skolerne sig primært om at forbedre læseindlæringen i indskolingen, men i de senere år er turen også kommet til faglig læsning på de ældre klassetrin.

I naturfag klarede de danske elever sig skidt i de to første undersøgelser i 2000 og 2003. I 2006 hoppede Danmark dog fra en sølle placering under middel op i feltet af lande, der ligger på OECD-gennemsnittet. En placering, vi har fastholdt lige siden. 

Vi er bedre end Peru

 
I den tunge af PISAs liste finder man lande som Peru, Indonesien, Qatar og Columbia, mens Mexico og Chile udgør agterlanternerne blandt OECD-landene. 

I PISA-undersøgelserne er der på skift særligt fokus på én af de tre discipliner. I undersøgelsen fra 2012 er det matematik, der er i fokus, hvilket faget også var i 2003. I sidste undersøgelse fra 2009 var læsning i fokus.

510.000 elever fra 65 lande eller regioner har deltaget i undersøgelsen. I Danmark har 7.481 elever fra 339 private og offentlige skoler deltaget i PISA 2012.STEMMER PISAS BILLEDE AF DEN DANSKE SKOLE MED DIT SYN PÅ SKOLEN? SKRIV DIN MENING TIL BOJ@BERLINGSKE.DK PÅ MAX 500 ANSLAG MED FORNAVN, EFTERNAVN, HJEMBY OG GERNE FOTO. SÅ BRINGER VI UDVALGTE LÆSERKOMMENTARER PÅ B.DK OG I AVISEN. DESUDEN KAN DU I MORGEN, ONSDAG KL. 12, STILLE SPØRGSMÅL TIL PROFESSOR NIELS EGELUND LIVE HER PÅ B.DK.