Øksemand var berygtet i Sverige

Manden, der angreb Kurt Westergaard, har i årevis været berygtet i Sverige, hvor han var på rekrutteringsture med selvmordsterrorist.

En muslimsk kvinde på vej ind i huset, hvor fem mennesker og siden den dansk-somaliske mand blev anholdt af anti-terror politiet i Kenya. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GÖTEBORG/KØBENHAVN: Øksemanden MMG, som angreb Kurt Westergaard, har i flere år konspireret åbenlyst med nogle af de mest berygtede terrorrelaterede ekstremister i Skandinavien.

Berlingske Tidende har fulgt MMGs spor, der bl.a. fører til Göteborg og miljøet omkring to berygtede moskeer, hvor MMG ifølge en række svensk-somaliske kilder aktivt rekrutterede unge til bevægelsen al-Shabaab i vinteren 2008-2009.

Oplysningerne er særligt opsigtsvækkende fordi mønstret er direkte sammenfaldende med to af de mest prominente hovedpersoner i tidligere dansk-svenske terrorsager.

Både svensk-bosnieren Maximus, der betragtes som terrorbagmand, og dansk-tyrkeren Abdulkadir Cesur, der blev dømt i den såkaldte Glostrupsag, menes at være radikaliseret i netop disse moskeer.

Folk med deres daglige gang i moskeerne fortæller, at MMG var på rekrutteringstur i Göteborg med blandt andre den dansk-somaliske selvmordsbomber ARM, der sprængte sig selv i luften i Mogadishu og dræbte 23 andre for kun en måned siden.

I det svensk-somaliske miljø i Gøteborg undrer mange sig over at hverken PET eller deres svenske kolleger i SÄPO reagerede på MMGs og andre somalieres rekrutteringsture, der skræmte mange i miljøet på grund af en aggressiv og dirkete voldelig tone.

»Jeg kan huske ham - manden der nu har angrebet tegneren i Danmark - fordi han var meget aggressiv og fortalte meget personlige ting om Aalborg og sine problemer,« siger en kilde i moskeen.

Terrorforskeren Magnus Ranstorp siger, at de skandinaviske netværk på tværs af Øresund leverer et større antal krigere til al-Shabaab i Afrika:

»Et af problemerne for f.eks. PET er, at det er meget svært at kortlægge præcis, hvad de foretager sig dernede. Megen af den trafik foregår gennem Eastleigh i Nairobi, hvor Wes-tergaards overfaldsmand også har befundet sig,« siger han.