Økonomisk dødvande varer i årevis

Europa og USA vil mærke efterveerne af den økonomiske krise i mange år endnu, måske et helt årti, fastslår chefen for Verdensbanken. Venstre advarer imod sortsyn.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om verdensøkonomien så småt er ved at komme på ret køl efter den økonomiske krise, må Europa og USA indstille sig på mange år, måske et årti, med lav vækst, dårligt boligsalg og høj ledighed. Det fastslår chefen for Verdensbanken, Robert Zoellick.

»Vi er ude af den værste recession, men alt tyder på, at Vesten må vænne sig til en meget lang periode med langsom og lav vækst. Det vil formentlig føre til mange år med høj ledighed,« siger Zoellick til Berlingske Tidende.

Verdensbankens chef sender samtidig en klar besked til de politiske ledere i den vestlige verden om, at der i højere grad bør være sammenhæng mellem de offentlige indtægter og udgifter. 

»For at få skubbet så meget gang i økonomien som muligt er det afgørende, at især de vestlige lande tager underskuddene på statsbudgetterne alvorligt. Ellers vil det blive for svært at lette,« fastslår Robert Zoellick.

Udviklingen i den globale økonomi er netop nu på dagsordnen ved et storstilet topmøde med deltagelse af klodens mest indflydelsesrige nationalbankdirektører og topøkonomer i Jackson Hole i USA. Og budskabet er ikke til at tage fejl af: Den høje vækst på over tre procent om året, som vi vænnede os til i de ti år, som ledte op til den recessionen, kommer ikke tilbage foreløbig. Tværtimod vil Vesten formentlig opleve vækstrater på typisk mellem halvanden og to procent, hvilket ikke er nok til for alvor at få økonomien i gang igen.

Den opfattelse deles af cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven.

»Der er en reel og absolut nærværende risiko for, at verdens største økonomi havner i det, der kaldes japanske tilstande, hvor væksten bliver meget lav mange år fremover. Det samme gælder Europa. Det vil ramme vores beskæftigelse og eksport negativt, da vi er voldsomt afhængige af, hvad der sker i andre lande,« siger Jacob Graven.

Finansordfører fra Venstre, Jacob Jensen (V), advarer mod for stor pessimisme.

»Stort set ingen økonomer forudså finanskrisen, så det er svært at tro, at de nu kan sige med sikkerhed, hvad der vil ske med verdensøkonomien i de næste ti år.

Men kommer det til at gå dårligere i USA og andre steder, vil det helt klart påvirke os i negativ retning. Det er så vigtigt, at vi inden for EU får skabt nogle bedre rammer for væksten i Europa,« siger Jacob Jensen.