Økonomer slår alarm: Negative renter kan øge »sort« aktivitet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Hvordan undgår du de negative renter? Her er fem punkter, som måske kan hjælpe dig. Fold sammen
Læs mere

En dejlig lang weekend er godt i gang med mulighed for at komme ud i den friske luft, hvis ellers vejret tillader det.

Det er 1. maj. På grund af coronasituationen bliver der heller ikke i år nogen markering af arbejdernes internationale kampdag i Fælledparken i København, ligesom den  voldsomme virus også på anden vis bliver ved med at trække spor overalt i det danske samfund.

Selvom landets fitnesscentre står på tærsklen til en genåbning, kan de komme til at spejde langt efter prustende og stønnende medlemmer. Mere om det senere.

Først et kig på de seneste coronatal:

Stort antal unge skader sig selv

En undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at selvskade er et udbredt fænomen blandt unge.

Hver fjerde pige i 9. klasse oplyser i undersøgelsen, at hun på et tidspunkt har skadet sig selv med vilje ved for eksempel at skære i sig selv, kradse sig selv til blods eller ved at slå hovedet mod genstande. Det samme siger hver syvende dreng.

»Det er voldsomt høje tal,« lyder det fra Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår:

»Desværre vidste vi godt, at tallene er så høje. Selvskade er meget udbredt blandt børn og unge i dag, og undersøgelsen viser, at det stadig står slemt til.«

I undersøgelsen er 707 elever i 9. klasse blevet spurgt, om de har prøvet at skade sig selv med vilje uden at ville begå selvmord – for eksempel ved at skære, brænde, slå eller bide sig selv. Dette svarer samlet set 21 procent af dem ja til.

Langt størstedelen har gjort det inden for det seneste år. Halvdelen af børnene har gjort det mellem en og fem gange det seneste år, mens hver tredje har gjort det flere end seks gange det seneste år.

Artiklen kan læses hér

Souvenirbutikker centrum i Danmarks største narkosag

Den næste historie indledes med en næsten filmagtig scene:

En skaldet mand træder ud af en stor, sort BMW og bevæger sig med hastige skridt ind i en souvenirforretning i centrum af København. I hånden bærer han en rød papirpose fra H&M.

Butikken er nabo til velrenommerede advokatkontorer i et af byens prominente kvarterer. Og manden besøger butikken ved højlys dag iklædt nydelige beige bukser og vatteret sort vest.

Djævlen ligger som bekendt i detaljen: Da manden få minutter senere forlader butikken, er det uden den røde papirpose.

Nu – to år efter mandens besøg – er souvenirbutikken lukket, mens den skaldede mand, butikkens ejer og 13 andre mænd er tiltalt i en sag, der er så omfattende, at den går under navnet Operation Goldfinger og betegnes som danmarkshistoriens største narkosag.

Sagen, der kører i Københavns Byret, handler om indsmugling af 4,7 ton kokain »og/eller« heroin til Danmark fra lande som Holland og Belgien. Og anklagerne stopper ikke der:

Gruppen har angiveligt fordoblet narkomængden ved at opblande den rene narkotika med fyldstof. Anklagerne påstår derfor, at gruppen har skubbet 9,4 ton heroin og kokain – svarende til vægten af halvanden elefant – ud til købere i Skandinavien.

Historien oprulles hér

Fitnesscentre har i gennemsnit mistet hvert femte medlem under coronakrisen – svarende til 100.000 medlemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

100.000 medlemmer er forsvundet

Nu kommer vi så til fitnesscentrene. De har i gennemsnit mistet hvert femte medlem under coronakrisen – svarende til 100.000 medlemmer. Og det til trods for, at medlemskaberne de fleste steder har været sat i bero.

Spørgsmålet er nu, om medlemmerne vender tilbage, når fitnesscentrene kan genåbne, skriver Berlingske.

Hvornår dette sker er fortsat uvist. I den politiske aftale om genåbning er 6. maj og 21. maj skrevet ind som muligheder, og mens fitnesscentrene lige nu venter på en afklaring, frygter de, at coronapasset vil påvirke danskernes træningslyst.

»Det bliver et langt sejt træk. Vi kommer til at se ind i store tab i branchen, og selvom vi håber, at medlemmerne vender tilbage, kan frygten for smitte og kravet om coronapas betyde, at der går lang tid, før vi vender tilbage til normale tilstande,« siger Morten Brustad, branchedirektør i Dansk Fitness og Helse Organisation.

Mere om fitnesscentrenes situation hér

Negative renter kan øge sort arbejde

Finans følger op på sagen om bankernes øgede brug af negative renter, som har udløst hård kritik fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), idet ministeren har anklaget bankerne for grådighed.

Dette kan ifølge adfærdsøkonomer få uheldige konsekvenser for viljen til en budgetkonto og opsparing i banken – og føre til mere sort arbejde – såfremt bankerne fortsat sænker grænsen for, hvornår de opkræver negative renter af private kunders indlån.

Professor Steffen Andersen, der forsker i husholdningernes finansielle beslutninger, advarer om risikoen for, at nogle vil trække penge ud af banken og gemme dem derhjemme.

»Du kan normalt ikke få lov til at foretage større betalinger med kontanter, og det er usikkert, om banken vil tage imod pengene igen på grund af hvidvaskloven. Vi risikerer i værste fald, at tilliden til kontanter forsvinder, og at vi får skabt større sort aktivitet med kontanter. Ingen af delene er særlig hensigtsmæssigt,« siger Steffen Andersen til Finans.

Opkald, e-mail, kommentarer og beskeder på Facebook flød fredag ifølge Nordjyske over med beretninger om en stærkt ubehagelig lugt, der havde lagt sig over Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Dagens hørmer

Nordjyske har fat i en sag, der fredag satte Aalborg på den anden ende. Opkald, e-mail, kommentarer og beskeder på Facebook flød således over med beretninger om en stærkt ubehagelig lugt, der havde lagt sig over byen.

På Nordjyske hørte man fra borgere, der beskrev lugte lige fra »fisk og rådden tang til død og gylle«.

Avisen forsøgte også at få opklaret, hvor lugten stammer fra. En teori har været, at det kunne være afbrænding af mink fra Reno-Nord, som har budt ind på at brænde de ned- og opgravede mink fra Midtjylland. Det afvises dog af Reno-Nord, ligesom heller ikke politiet eller Nordjyllands Beredskab kan bidrage til opklaringen.

Det sker i dag

I år er det 150-året for arbejderbevægelsens stiftelse i Danmark. Det fejres digitalt på grund af coronasmitten. Årets hovedtema er den grønne omstilling. Arrangementet varer fra klokken 10.00 til 10.30 og der vil være taler af formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, statsminister Mette Frederiksen (S), SF-formand  Pia Olsen Dyhr samt politisk ordfører for Enhedslisten Mai Villadsen.