Økonomer efterlyser bevis for boligboble

Danske boligpriser trodser enhver form for fornuft, og den økonomiske samarbejdsorganisation OECD frygter for en kraftig nedtur, hvis udviklngen fortsætter. Men økonomer ser ikke noget bevis for en boble.

Foto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Førstegangskøbere på boligmarkedet har slået opgivende ud med armene, og samtidig har boligejerne næsten hver dag måtte knibe sig i deres arme. Boligpriserne steg sidste år med 21 pct. og flere har taget ord som boble i deres mund.

Men der mangler bevis for en eventuel boble, påpeger økonomer til Børsens Nyhedstjeneste.

Hos Realkredit Danmark melder boligøkonomen Rune Sørensen om, at der må være psykologiske årsager bag de fortsatte stigninger.

"Vores økonomiske modeller fortæller os også, at boligpriserne i nogle områder i Danmark er overvurderede. Men økonomiske modeller tager ikke højde for alt, f.eks. at man vil bo på flere kvadratmeter og betale mere for at bo godt. Så jeg ser det ikke nødvendigvis som en boligboble, bare fordi modellerne siger det," siger han til Børsen.

Boligøkonom Jens Lunde fra Copenhagen Business School (CBS) peger på, at der endnu ikke er kommet tal, der viser, at priserne er steget samtidig med renten.

"De seneste data vi har, er fra kvartalet december til februar i år og i den periode faldt renten for det meste. Rentestigningen er først indtrådt tæt ved udgangen af februar 2006, så vi har reelt ikke data som kan dokumentere, at priserne stiger samtidigt med at renten stiger," påpeger Jens Lunde til Børsen.

Siden 1995 er huspriserne i snit steget 8 pct. om året, og alene sidste år var prisvæksten den højeste i næsten 20 år.