Økonom: V og S ødsler med pengene

Økonomiprofessor Torben M. Andersen mener, at både Venstre og Socialdemokraterne er på vej til at føre uforsvarlig økonomisk politik med deres udspil om skattelettelser og massive investeringer i den offentlige sektor. Men han taler for døve ører.

Folketingets to eneste reelle statsministerkandidater, Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, risikerer at sætte dansk økonomi over styr, hvis de realiserer de økonomiske udspil, som begge parter nu er kommet med. Det mener økonomiprofessor Torben M. Andersen.

»Nogle af de ting, som har karakteriseret dansk økonomi igennem en årrække, hvor vi havde styr påøkonomien, dem risikerer man at sætte over styr, hvis man realiserer for mange af de ting, som er påønskesedlen, og det gælder begge partier,« siger Torben M. Andersen.

Socialdemokraterne er kommet med en samlet velfærdsreform, som både kræver endnu mere arbejdskraft og milliarder af kroner over de næste ti år, og Venstre har modsat lovet kortere ventetider på sygehusene, renovering af offentlige bygninger for milliarder, akut behandling af kræft og ikke mindst skattelettelser.

Til Socialdemokraternes 29 nye velfærdsrettigheder siger han:

»Der er ikke økonomisk råderum til at finansiere en så stor udgiftsstigning, så det skal komme ved at skaffe penge andre steder fra, og der kan man gøre tre ting: Man kan hæve skatterne, lave besparelser andre steder eller skaffe flere hænder på arbejdsmarkedet ved at øge indvandringen og ændre på tilbagetrækningen fra arbejsmarkedet,« siger professoren, som især peger på de nuværende konjunktursvingninger og de ældre årgange, der forlader arbejdsmarkedet, som de største økonomiske barrierer for udspillene.

Økonomer tager fejl
Det er Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen uenig i.

»Der viser vores beregninger noget andet, og dem skal vi nok fremlægge. Men noget andet er, at man skal ihukomme sig, at økonomer er et meget forsigtigt folkefærd, som blandt andet forudsagde for nogle år siden og vistnok inklusive Torben M. Andersen at nu kunne den strukturelle arbejdsløshed ikke komme længere ned. Det kunne ikke lade sig gøre, at dansk økonomi kunne køre videre i det gear, og man skulle gribe økonomisk ind. Og der må vi bare beklage og meddele, at humlebien flyver endnu.«

Venstre får samme besked fra professoren. Deres gaver koster ligeledes skattestigninger på længere sigt. Venstre skubber simpelthen de økonomiske problemer foran sig. Heller ikke Venstre vil lytte til en professor:

»Jeg mener, at råderummet er stort nok til, at der er holdbarhed i de ting, vi har lagt frem. Ethvert råderum er kun til stede under nogle givne forudsætninger, og når vi fremlægger vores plan, så vil vi redegøre for forudsætningerne og dermed råderummets størrelse. Men jeg kan berolige danskerne med, at vi ikke fremlægger forslag, som ikke er finansieret på langt sigt,« siger Venstres finanspolitiske ordfører, Peter Christensen.