Økonom sår tvivl om Venstres tal

Venstres kampagne bygger på en forudsætning om, at S og SF vil lade økonomien løbe løbsk i ni år uden at gøre noget. Det er urealistisk, vurderer professor.

Fra venstre: Bertel Haarder(V), Kristian Jensen (V), Lars Løkke Rasmussen (V) og Ellen Trane Nørby (V) ved pressemødet på Bornholm, hvor Venstre holdt sommergruppemøde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lyder skræmmende. Og det er også hensigten med Venstres nye storstilede kampagne, som advarer danskerne om, at gælden vil stige med op til 270 mia. kr. i 2020, hvis rød blok kommer til magten.

Skal regnestykket blive til virkelighed, kræver det imidlertid, at Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) sætter sig på hænderne og intet foretager sig i forhold til en mulig stigende udlandsgæld. Et urealistisk scenarie, mener professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Michael Svarer.

»Det her regnestykke bevæger sig rundt et sted mellem fakta og politik. Der er tale om politik, når man forudsætter, at S og SF ikke vil korrigere deres politik, hvis »Fair Løsning 2020« ikke holder, men bare sætte sig på hænderne i ni år. Det er ikke realistisk. Politikere reagerer hele tiden, når økonomien udvikler sig anderledes end forventet,« siger Michael Svarer.

Ifølge ham skal stort set alle politiske tiltag i S og SFs økonomiske plan »Fair Løsning 2020« mislykkes, før Venstres dystre forudsigelser bliver til virkelighed. Det skyldes, at Finansministeriet ikke har medtaget de tiltag i S-SF-planen, som ikke er helt konkrete - og dem er der en del af.

»Det gælder for eksempel de 15 mia. kr., som S og SF mener, at de kan skaffe gennem trepartsforhandlinger, der skal få danskerne til at arbejde mere. De er f.eks. ikke medregnet,« siger Michael Svarer.

Men kan man så bruge den her slags beregninger til at forudsige, hvor stor Danmarks gæld bliver i 2020 ?

»Nej, det kan man ikke. Man kan sige noget om, hvilke håndtag henholdvis blå og rød blok er villige til at skrue på. Men der er så mange skøn i de her planer, at i sidste ende handler det mere om, hvem vælgerne har tillid til vil træffe de nødvendige beslutninger,« siger Michael Svarer.

Alligevel mener Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, at det er helt på sin plads, at Venstre har sat gang i en kampagne, der bygger på økonomiske skøn over konsekvenserne af S og SFs politik.

»Den her kampagne fokuserer på, at vi gerne vil have nogle svar på, hvad Socialdemokraterne og SF helt konkret vil gøre, hvis de får magten. Og hvis de mener, vi regner forkert, kan de jo bare lægge deres egne konkrete beregninger frem,« siger Ellen Trane Nørby.

Men er det ikke forkert, når I forudsætter, at S og SF ikke vil justere deres politik efter hvordan økonomien udvikler sig ?

»Så længe S og SF afviser alle reformer, men bare siger, at de vil rulle vores reform af efterløn og dagpenge tilbage, så kan vi jo ikke se, at de har viljen til at handle. Hvis man stræber efter magten, må man sige, hvordan man vil bringe orden i økonomien. Og de svar vil de ikke give,« siger hun.

Storstilet kampagne

Når Venstre i de kommende dage ruller hele deres kampagne mod rød blok ud i aviser og på store reklametavler, er det ikke kun Danmarks gæld til udlandet, der er i fokus.

Danskerne vil også blive gjort opmærksomme på, hvad en rød valgsejr kan koste den enkelte familie. De bilister, som pendler til arbejde i København, vil ifølge Venstre skulle betale op mod 18.000 kroner om året i bompenge pga. den betalingsring, som S og SF vil indføre.

Ifølge socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, bygger Venstre skampagne på »ren talmanipulation«.

»Det er absolut ikke vores plan, at det skal koste pendlerne 18.000 kroner,« siger han.

Henrik Sass Larsen mener, det er umuligt, at lægge sig fast på en endelig pris, før der bliver lavet et grundigt forarbejde til en betalingsring. Alligevel afviser han, at S og SFs økonomiske plan er så ukonkret, at Venstre har ret til at afkræve dem flere svar. B