Økonom om Christiania-salg: Statens pris er »fordelagtig«, men det bliver nok alligevel et nej

Staten har tilbudt, at Christiania kan købe voldområdet for 67 millioner kroner. Det er en »fordelagtig« pris for christianitterne, for staten ville kunne få en højere pris på almindelige markedsvilkår, vurderer byøkonom Ismir Mulalic. Alligevel hælder han til, at christianitterne ikke ønsker at opgive kontrollen.

Vil det lykkes staten at blive enige med christianitterne om, at de køber voldområdet for 67 millioner, og at der bygges almene boliger andetsteds på Christiania? Svarfristen er 10. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lyder som en fordelagtig pris, christianitterne kan få lov til at købe voldområdet for.

Det vurderer lektor i byøkonomi ved Copenhagen Business School (CBS) Ismir Mulalic.

Som Berlingske skriver tirsdag, har Indenrigs- og Boligministeriet tilbudt Christiania at købe voldområdet for 67 millioner kroner, herunder statens bygninger på området, der omfatter Carls Bastion og Frederiks Bastion.

»Hvis staten skulle sælge til andre på markedsvilkår, så tror jeg, at man ville gå efter en højere pris,« siger Ismir Mulalic.

»En almindelig ejerbolig koster tre til fire millioner kroner, så i det lys tænker jeg, at det er en fordelagtig pris for christianitterne,« siger Ismir Mulalic.

Der er svarfrist for beboere på Christiania 10. august.

Aftalen indebærer også, at der på Christiania skal opføres almene boliger på 15.000 kvadratmeter.

Meget anderledes område

Spørgsmålet er, om det er en for bitter pille.

»Staten vil gerne normalisere området og integrere det i resten af København, men jeg er ret overbevist om, at christianitterne ikke vil være helt vilde med ideen. De vil ikke overgive kontrollen med området. Hvis der kommer almene boliger, så bliver det ikke det samme Christiania som før, og christianitterne vil ikke længere kunne stå for administrationen af boligerne,« lyder det fra økonomilektoren.

Det vil være kommunen, der får anvisningsret til de eventuelle almene boliger, der opføres, fremgår det af aftaleudkastet.

»Hvis Christianitterne siger ja til aftalen, så bliver det et meget anderledes område med så mange almene boliger. Det bliver en helt anden stemning, og det bliver mere som resten af København, Christianshavn og Amager,« siger Ismir Mulalic.

Det kan også betyde, at Christiania ikke vil tiltrække turister i samme grad som i dag. I hvert fald mener Ismir Mulalic, at noget af det specielle ved området risikerer at forsvinde.

»Der er mange specielle boliger, som man ikke ser andre steder. Der er en fare for, at det forsvinder, hvis der kommer en masse almene boliger. I hvert fald bliver det anderledes. Man kan også forestille sig, at folk med børn vil holde sig tilbage, og at det bliver bestemte befolkningssegmenter, men det er svært at forudsige,« siger Ismir Mulalic.

Til gengæld har han ikke svært ved at forudsige, at hashhandlen ville sprede sig til andre steder i byen, hvis Pusher Street lukker på Christiania.

»Al forskning tyder på, at hvis man fjerner hashhandel fra Christiania, så vil det opstå andre steder. Sorte markeder overlever normalt. Det har vi også set tidligere, eksempelvis under coronaepidemien. Dengang spredte hashhandlen sig til andre bydele,« siger Ismir Mulalic.