Økologer: Stop brugen af sprøjtegift

Den eneste måde at forhindre pesticider i regnvandet er ved at stoppe brugen af sprøjtegift, mener Økologisk Landsforening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sprøjtegift fordamper, så vil man forhindre, at det regner med pesticider i Danmark, bør brugen af sprøjtegiften stoppes øjeblikkeligt. I hvert fald hvis det står til Økologisk Landsforening.

Foreningens formand, Per Kølster, finder det dybt bekymrende, at målinger ifølge Politiken viser, at regnvandet indeholder stadig større mængder at ukrudtsgiften prosulfocarb.

»Problemet er, at sprøjtegiften fordamper. Hvis man hælder noget sprit ud på en flise, så fordamper det jo også - og det forsvinder ikke, bare fordi det fordamper ud i atmosfæren. Så hvis det her skal løses, skal man ganske enkelt stoppe brugen af sprøjtegiften, og så må man finde andre løsninger,« fastslår Per Kølster.

Stoffet prosulfocarb findes i den sprøjtegift, som landmændene i øjeblikket bruger på deres marker for at forhindre ukrudt i vinterafgrøderne. Men når stoffet fordamper, falder det senere ned med regnvandet. Og det rammer ifølge Per Kølster de forkerte:

»Det betyder, at vores avlere af frugt - hvad enten de er økologiske eller konventionelle - står med den risiko, at de er nødt til at kassere deres afgrøder. For EUs regler på området betyder, at hvis der kommer pesticider, som ikke er beregnet på æblet - og som i det her tilfælde sprøjtes på korn, men lander på æblet - så skal afgrøderne kasseres. Og det er en enorm økonomisk risiko for den enkelte avler.«

Ifølge Politiken er indholdet af prosulfocarb i regnvandet fra 2013 til 2014 steget med 16 procent i Sepstrup Sande i Midtjylland og med 174 procent ved Risø på Sjælland.

Landbruget udviklede sidste år i samarbejde med sælgere af prosulfocarb en handlingsplan på området for at forhindre giften i at fordampe og ramme de forkerte. Planen omfatter blandt andet en anderledes håndtering af sprøjtegiften, men formanden for Økologisk Landsforening er ikke sikker på, handlingsplanen er nok.

»Jeg er meget bekymret, for vi har set, at på trods af at man lavede planen og satte den i værk sidste år, så ser man faktisk en stigning af indholdet i luften,« siger Per Kølster til Berlingske Nyhedsbureau.

Både Enhedslisten og SF vil have prosulfocarb forbudt hurtigst muligt. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) afviser dog over for Politiken, at der er tale om et akut problem, fordi den påviste mængde af stoffet i regnvandet langt fra er alarmerende.