Økologer jubler over regeringens plan

Danmark får verdens stærkeste økologipolitik, mener økologer. Men ambitionerne kræver flere penge til forskning og udvikling, mener landbrugsvidencenter.

Mangel på økobønder trods god indtægt - Det er gode tider for de økologiske mælkeproducenter. I de sidste tre år har de tjent markant mere end deres konventionelle kollegaer. Selv om forskellen er blevet mindre, tjener en gennemsnit-lig økologisk bedrift næsten 12 procent mere end den almindelige. Alligevel er der mangel på økomælk i Danmark. For selv om der er gode penge at tjene, er det svært at få de konventionelle landmænd til at springe ud som økologer. (Kilde: http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2008/07/30/063543.htm) Her smager en mejerist selv på økomælken. Her nogel økokøer som venter på at blive malket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Offentlige køkkener skal satse langt mere på økologisk mad, flere offentlige araeler skal omlægges til økologi, der skal flere økologiske varer på butikshylderne, og der skal eksporteres endnu flere økologiske produkter. Sådan lyder hovedpunkterne i regeringens økologiske handlingsplan.

Økologisk Landsforening er begejstret for planen og kalder den for verdens bedste økologipolitik.

- Ingen andre lande har en økologipolitik, der matcher det, vi nu har i Danmark med den nye handlingsplan. Både i forhold til økologikontrol, økologimærkning, forbrugerinformation, samt investering i produktudvikling, eksport og økologi i offentlige køkkener er Danmark helt i front, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening, som repræsenterer økologiske forbrugere, landmænd og virksomheder.

WWF Verdensnaturfonden kalder det en flot plan, men mener samtidig, at planen overser vigtigheden af en omlægning til bæredygtigt fiskeri.

- Når regeringen går ud med en flot og ambitiøs plan for mere miljøvenlige offentlige kantiner, så synes vi, det er rigtig ærgerligt, at de ikke tænker på fiskene, siger Gitte Seeberg, generalsekretær hos WWF Verdensnaturfonden, og tilføjer:

- Regeringen ser initiativet som en vigtig brik i en grøn omstilling af det danske landbrug, men en omlægning til bæredygtigt fiskeri er ligeså vigtigt, hvis ikke overfiskeriet skal fortsætte med risiko for at værdifulde fiskebestande kollapser, og vi mister de job, der følger med både i det danske og internationale fiskeri.

Ambitionerne i den økologiske handlingsplan er store, men for at indfri målsætningen om en fordobling af økologien i 2020, skal der meget mere fokus på forskning, mener Videncentret for Landbrug, der formidler ny viden til landbrugsrådgivninger landet over.

- Det er en fin plan med gode initiativer som investeringsstøtte til økologiske landmænd, støtte til produktudvikling og forarbejdning af økologiske produkter samt fokus på eksporten. Men ministeren må ikke glemme, at hvis vi skal nå målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020, er det afgørende, at der bliver øremærket penge til forskning og udvikling, siger Ole Bloch Engellyst, økologichef i Videncentret for Landbrug.