Øjenvidne: Det var som at være i krig

Politiet var brutalt, lyder det fra Mona, der var ved Brorsons Kirke i nat, mens politiet var i gang med at rydde kirken.

Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nørrebro: Klokken er 1 i nat, da Mona vågner ved lyden af en sms.

»Politiet er nu i gang med afhentning af irakere i Brorsons Kirke. Duk op,« står der blandt i sms'en, der får Mona til at stå op, tage tøj på og sammen med sin nabo sætte kurs mod Brorsons Kirke på Nørrebro i København.

»Der var brug for hjælp, og så hjælper jeg selvfølgelig,« fortæller Mona, der selv er flygtning fra Irak, har boet i Danmark i 15 år, og som har opholdstilladelse.

Hun har i de seneste måneder hjulpet med madlavning, tolkning og andre nødvendigheder i Brorsons Kirke, når hun havde tid til det ved siden af sin familie og sit arbejde.

»Jeg har selv prøvet at bo i en flygtningelejr og ved, hvordan det er, så det har været helt naturligt for mig,« siger Mona, der har været en af de få irakiske og muslimske frivillige i Brorsons Kirke, hvor det primært har været danskere, der har hjulpet til.

Da Mona ankommer til området omkring kirken, er de fleste gader spærret af. Hun vælger derfor at sætte sig i armkæde på gaden sammen med en række andre fremmødte i et forsøg på at forhindre politiet i at komme ind til kirken.

»Vi sad helt roligt, da betjentene kommer hen og beder os flytte os. Jeg bliver også slået og bliver bange og flytter mig, men de andre, der bliver siddende, bliver slået brutalt med knipler, og betjentene virker meget aggressive,« siger Mona.

Lidt efter ser hun, hvordan politiet genner en højgravid kvinde med et lille barn på armen ud af kirken sammen med en ældre mand. Kvinden har ikke nået at få sko på, og også tre andre kvinder bliver ført ud. Mona hjælper med at få kvinden med babyen væk fra gaden og hen til en lejlighed i nærheden, hvor hun kan være i sikkerhed. Bagefter vender Mona tilbage til kirken, hvor bussen med de sytten irakiske mænd, som politiet har hentet, nu er på vej ud af Nørrebro.

»Stemningen er meget ophedet. Nogle unge mennesker kravler ind under bussen, men bliver brutalt trukket ud, så en af de pigerne bliver revet op ned ad ryggen, og blodet står ud. Politiet slår også med kniplerne og er meget hårdhændede. Jeg rystede selv over hele kroppen, var meget angst, og det føltes, som om der var udbrudt krig i Danmark,« fortæller Mona.

Politiet har nu også fået hundene til området, og der bliver også brugt peberspray mod de mange demonstranter.

»Det var tydeligt, at mange af betjentene selv havde det svært med opgaven. Jeg så med mine egne øjne, at en af dem stod og græd, og det gjorde stort indtryk på mig,« fortæller Mona, der først er hjemme igen i boligen i Københavns nordvestkvarter kl. 6 i morges.

Inden da har hun været på apoteket efter en sutteflaske og modermælkserstatning til den baby, der blev gennet ud af kirken med sin mor tidligere på natten.

»Ikke engang sutteflasken nåede hun at få med,« siger Mona.

Alle irakerne fra Brorsons Kirke er nu indlogeret forskellige steder i byen, og Brorsons Kirke er dermed tømt.

Informationschef Flemming Steen Munch fra Københavns politi oplyser, at nattens aktion ikke hører til i den voldsomme ende, og at det er nødvendigt for politiet at bruge magtmidler i en situation som nattens.

»De mennesker, der sidder på gaden, følger ikke de anvisninger, som vi kommer med. Vi prøver først at rive og flå dem væk fra gaden, men bruger så kniplerne, som også giver færre skader, end hvis vi trækker dem væk,« siger Flemming Steen Munch, der oplyser, at politiet anholdte fem demonstranter på Nørrebro ud over de sytten anholdte irakere.