Øjenlægen, der så morderne

Jens Mohr Thygesen mener, at han ved en teknisk fejl og 45 års arbejde har løst gåden om mordet på John F. Kennedy og motivet bag. Han er forsigtig med at lancere den i USA. »Det er meget, meget svært at komme og fortælle den amerikanske befolkning, at to af deres tidligere præsidenter er mordere,« siger han.

Den 59-årige øjenlæge Jens Mohr Thygesen har klædt sig pænt på i jakke og slips, for, som han siger: »Jeg vil ikke slås i hartkorn med konspirationstosserne. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dag da øjenlægen, den 59-årige Jens Mohr Thygesen, skulle kalde billeder af patienters øjescanninger frem på sin skærm, poppede et billede op, som ikke burde være der.

Alle billeder på skærmen havde været igennem et genkendelsesprogram til identifikation af sukkersygeforandringer på nethinden. Det »uvelkomne« fotografi var fra hans righoldige samling af tekst- og billedemateriale fra attentatet på John F. Kennedy på Dealey Plaza i Dallas. Billedet viste limousinen med den amerikanske præsident taget netop i det øjeblik, da han rammes i hovedet. Jens Mohr Thygesen kan i dag ikke forklare, hvordan det er blevet blandet med patienternes, men han er glad for, at det skete.

Fotografiet var som mange af øjebillederne fra patienterne fuld af afmærkede områder, hvor en sammenhængende »ø« af skygge kan være tegn på diabetes. »Jeg ser en skygge bag »the picket fence« på Moorman-fotoet (fotografens navn, red.). Så tager jeg originalbilledet ud på min computer og skruer op og ned for kontrasten, og frem træder en skygge af en person. Man kan undre sig over, at folk ikke har set det i 50 år. Man har kigget efter alt muligt andet,« siger Jens Mohr Thygesen. Sejrens sødme efter det »sensationelle fund«, som han siger, er ikke svær at høre i stemmen.

Ovenstående er kort fortalt baggrunden for, at Jens Mohr Thygesen har skrevet bogen »High noon i Dallas«, der udkom for nylig inklusive som e-bog. Det, der begyndte med en teknisk fejl, er blevet til en udgivelse med angiveligt »ny sensationel viden og originalt billedmæssigt bevismateriale«, som der står i bogen. Beviser som øjenlægen håber én gang for alle vil bevise, hvem og hvad der stod bag det mystiske attentat og fortælle en mere nuanceret og fantastisk historie, end det officielle USA hidtil har håbet, verden ville tro på: Den om enspænderen Lee Harvey Oswald og hans tre skud fra sjette sal i skolebogsdepotet på Elm Street.

Mohr udpeger flere skytter

Jens Mohr Thygesen fandt ved hjælp af den omtalte teknik både en højrehånds- og en venstrehåndsskytte. Han blev bekræftet i, hvad han selv og ifølge Jens Mohr Thygesen 80 pct. af den amerikanske befolkning tror i dag: At der var flere skytter om at dræbe præsident Kennedy, og at nogle af USAs mest magtfulde mænd stod bag planlægningen.

Han hælder bourgogne i vores store korrekte glas. Ved siden af ligger tre delikate oste. Vi når først til ostene halvanden time senere, når den uautoriserede Kennedy-forsker eller konspirationsteoretiker, alt efter behag, har talt uafbrudt om sin hjertesag, siden han var ung: Kennedy-mordet.

Jens Mohr Thygesen er klædt i et ulasteligt jakkesæt og slips netop i dag. For som han siger: »Jeg vil ikke slås i hartkorn med konspirationstosserne. Hvis du ikke klæder dig på, som jeg gør i dag, sådan lidt traditionelt, så er man tosset, i hvert fald i USA, er jeg bange for. Jeg må sige, at jeg er bange for at tage derover, fordi ... de slår mig nok ikke ihjel, men det er meget, meget svært at komme og fortælle den amerikanske befolkning, at to af deres tidligere præsidenter er mordere. Jeg håber, min bog herhjemme vil give så meget resonans, at de begynder at købe min e-bog i USA.«

Hans stemme har klang af klassisk dannelse. Man er ikke på besøg hos en skør kugle med et fritidsproblem. Han er gæstfri og kender til kunsten ikke at kamme over. Især nu, hvor hans hjertesag gennem 45 år med tilhørende bog både på papir og elektronisk er på affyringsrampen til offentligheden. At kamme over nu vil ødelægge alt.

Mindst tre scenarier

Hvorfor ser tre sorte kvinder den modsatte vej, da præsident Kennedy kører forbi på Elm Street? Er det ikke Lee Harvey Oswald, man ser på samme billede stå på gaden, og altså ikke på sjette sal med en riffel, og betragte Kennedys kortege? Hvad laver manden i den hvide T-shirt og med noget aflangt over knæene på brandstigen i førstesals højde i Dal-Tex bygningen? Hvorfor stopper præsidentens limousine næsten helt ud for »The picket fence«, hvor flere vidner har hørt skud? Hvorfor er 26 læger og sygeplejerskers bekræftelse af, at Kennedy havde indgangssår foran på kroppen, ikke med i Warren-kommissionens rapport? Hvorfor villle justitsminister Robert Kennedy ikke forfølge Lee Harvey Oswalds forbindelser til Mexico og Havana?

Jens Mohr Thygesen konkluderer via et hav af fotografiske detaljer og analyser af skudretninger og personers løberetninger, motiver med mere, at der var mindst tre attentater eller »scenarier« i spil den 22. november 1963 på Dealey Plaza. En konspiratorisk lagkage, man skal holde bourgognen lige i munden for at forstå:

1. Castro-Oswald-scenariet skulle have været et skinattentat udført via Fidel Castro i Cuba for at henlede verdens opmærksomhed på USAs mange attentatforsøg på Castro og bringe dem til ophør.

2. CIA-Oswald-scenariet. Her havde Kennedy og hans bror, justitsminister Robert Kennedy, planlagt at »adoptere« det første skinattentat, pynte på det og udlægge det som et reelt attentat, der bare slog fejl, et såkaldt »false flag operation«, og på den måde opnå verdens sympati for Kennedys planlagte invasion »C-day« af Cuba 1. december 1963.

3. Mafia-Oswald-scenariet. Her skulle CIA-Oswald-scenariet »kapres« til at blive et reelt attentat for at fjerne John F. Kennedy og Bobby Kennedy og sikre Lyndon B. Johnson og FBI-chef J. Edgar Hoover politisk råderum og CIA og mafiaen handlefrihed.

»Det er så epokegørende«

Efter at have skåret scenarierne ud i pap for den besøgende løsner Jens Mohr Thygesen sin slipseknude.

»Det her er så stort og så nyt, og det er så epokegørende for Kennedys eftermæle – jeg ved godt, man kan sige meget om ham, men han havde en vision. Tre måneder før han bliver myrdet, holder Kennedy en tale, hvor han siger: »Our most basic common link is that we all inhabit this small planet, we all cherish our childrens future and we are all mortal«. Hvis det mord ikke var blevet begået, havde verden set meget anderledes ud i dag. Vi havde ikke haft en Vietnamkrig eller Watergate-skandale. For hvad skulle disse indbrudstyve i demokraternes hovedkvarter i juni 1972? De skulle hente et eller andet. Mange mener, det havde noget med Kennedy-mordet at gøre. Noget som demokraterne havde beviser på.«

Men han var åbenbart med til at ville lave et skin-attentat på sig selv og lyve for nationen?

»But you can’t make an omelet without breaking eggs. Han kunne ikke stole på FBI og på store dele af CIA. Han havde også en god dialog med russerne. Fire dage efter mordet på Kennedy skriver Jacqueline og Bobby Kennedy en besked til lederen af Sovjetunionen, Nikita Khrushchev, via mellemmænd, at »en højtstående konspiration står bag Oswalds riffel i Dallas«.

Hvor ved du det fra?

»Jamen, jeg kan ikke tro på andet, end det jeg har læst. Så kan det selvfølgelig være den samme forkerte historie, der kører rundt. En af hovedårsagerne til, at man ikke kan finde hoved eller hale i det her, er, at der er alt for mange informationer. Man kan ikke se skoven for bar’ træer. Og ja, det er interessant og spændende for mig at undersøge. Men det er også et korstog for Kennedy. Det, han stod for, var noget meget større og meget mere grundlæggende end politikere i dag. Han sagde: »Der er fem millioner amerikanere, der kan lobbye i Washington. Jeg er præsident for alle de andre.«

Hvorfor er alt det her interessant for dig?»

Al filosofi har en enkelt person, den hæfter sig ved. Men der er noget højere bag ved det her. Der er sandheden. The truth. Hvorfor er mennesket interesseret i sandheden? Fordi det er den eneste måde, vi kan navigere på og have et fælles holdepunkt her i tilværelsen. Hvis ikke man har nogle sandheder om nogle ting, hvis ikke du ved, hvor Nordstjernen er, kan du ikke navigere. Så mister du civilisationen. I dag tror man, at sandhed er noget, man kan stemme sig til. Tingene er blevet mere gråt i gråt i dag. Mennesket tror, det er blevet Gud, og tror det selv bestemmer, hvad sandhed er.«

Kennedy og parallelverdenen

Det er ikke kun opklaringen af mordet på John F. Kennedy, der kan få Jens Mohr Thygensens øjne til at stråle. Også diskussionen om Jesu ligklæde, Hannibals vej over Alperne for 2.500 år siden, tryllekunst og franske vine, har hans interesse. Og ikke mindst den klassiske oldtid er en »parallelverden« for ham. Toilettet i gangen er ved at få Pompeji-malerier, og radiatoren er malet guldfarvet.

Er din interesse for Kennedy-mordet også en slags parallelverden for dig?

»Hm ... joe. Men vi lever stadig med konsekvensen af det. Det var ikke kun en amerikansk statsborger, der blev skudt. Det var også den mest visionære præsident, USA nogensinde har haft. Han talte om Pax Americana, hvor det vigtigste var argumentet.«

Jens Mohr Thygesens sænker stemmen: »Det var en hel politik, der døde.«