Øjenåbner: Så hurtigt forandrer Arktis sig

Voldsomme temperaturstigninger, overraskende hurtig afsmeltning, forandret vejr hos os . Ny kæmperapport tegner et dramatisk billede af klimaforandringerne i Arktis. Få det store overblik her.

ARKIVFOTO 2015 af Polarhavet Fold sammen
Læs mere
Foto: Clement Sabourin
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

120 forskere fra flere lande, herunder Danmark, har samlet næsten al tilgængelig viden om de seneste års klimaforandringer i det høje nord for Arktisk Råd. Deres resultater er øjenåbnende og peger i retning af et radikalt forandret arktisk klima, som vil få store følger for bl.a. Danmark.

Her er hovedresultaterne:

• Temperaturen

I de seneste 50 år er temperaturen i Arktis steget mere end dobbelt så meget som på kloden som helhed. I dag er middeltemperaturen højere end på noget andet tidspunkt, siden systematiske temperaturmålinger blev indledt omkring år 1900.

I januar 2016 og igen fra oktober til december samme år var middeltemperaturen i Arktis fem-seks grader højere end gennemsnittet for de samme måneder i årene 1981-2010.

Hovedårsagen er svindende is, som blotlægger mørke hav- og landoverflader, der i højere grad kan suge solens energi til sig.

• Havisen

Havisen i den centrale del af Polarhavet er blevet 65 pct. tyndere i årene 1975-2012.

I forhold til 2011 ser man i dag væsentlig mere åbent arktisk hav i samtlige årets måneder.

• Fastlandsis

Gletsjer-is og iskapper, specielt i Grønland, forsvinder med stigende og overraskende hast.

Fra 2011 til 2014 mistede Grønland pr. år næsten dobbelt så meget is eller masse som i gennemsnittet af årene 2003-2008.

Svindet er nu på ca. 375 gigaton om året. Det svarer til en isterning, der måler 7,5 km på hvert led.

• Økosystemer

Arktisk tundra grønnes i stigende grad, og skovgrænsen rykker mod nord. I Polarhavet ser man algeopblomstring. Det forandrer dyre- og plantelivet radikalt.

Ellers permafrosne landområder er begyndt at tø. Det ødelægger arktisk infrastruktur og udløser stigende, men ikke katastrofale udslip af drivhusgassen metan.

• Vejret

Mindre sne og mere regn. Færre dage med ekstrem kulde, flere med ekstrem varme. I arktisk Nordamerika og Sibirien er juni-snedækket i dag ca. 50 pct. mindre end før år 2000.

• Fremtiden

Arktis kommer til at give et større bidrag til globale havvandsstigninger end hidtil antaget.

Talrige mindre gletsjere vil forsvinde helt.

De arktiske have forventes at være praktisk taget isfrie om sommeren om cirka to årtier, det vil sige fra slutningen af 2030erne.

Den arktiske opvarmning ser ud til at påvirke de store tryksystemer, hvilket kan forandre vejr og vejrsystemer på store dele af den nordlige halvkugle, herunder den sydøstasiatiske monsun.

Tilførslen af stigende mængder ferskvand i havet kan ændre havstrømme med store klimaforandringer til følge. Den arktiske temperaturstigning vil fortsætte til i hvert fald 2050, uanset om verden formår at skrue drastisk ned for CO2-blusset.