Øget kontrol med privatklinikker

Flere politikere ønsker en ændring af loven, så kontrollen med private lægeklinikker øges. Både Sundhedsstyrelsen og flere sundhedspolitiske ordførere arbejder aktivt på lovændringer, der skal skærpe tilsynet med private lægeklinikker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sker, efter at dagbladet Urban i de seneste uger har afsløret blandt andet ulovlig medicin og grove plejesvigt på den private kræftklinik Humlegaarden, der nu undersøges af både Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.

»Sagen viser, at der er behov for, at vi som tilsynsmyndighed bliver mere udfarende. Vi vil gerne have bedre mulighed for at lave opsøgende tjek på eget initiativ og dermed kunne gribe hurtigere ind over for uforsvarlige klinikker,« siger afdelingslæge Jørgen Hansen i sundhedsstyrelsen, der leder en arbejdsgruppe, som nu vil kontakte sundhedsministeren.

Men allerede nu er der politisk opbakning:

»Vi støtter klart sundhedsstyrelsens ønske om at få ændret loven. Det er grotesk, at der ikke gribes ind over for en klinik, hvor alle kan se, at den er helt gal, bare fordi der ikke er nogen officielle klager. Hvis ikke sundhedsministeren vil være med til en lovændring, fremsætter vi selv forslaget,« siger social-demokratiets sundhedspolitiske ordfører, Lone Møller.

Også formanden for sundhedsudvalget, Birthe Skaarup (DF), er tilhænger af en strengere kurs og skal sammen med resten af sundhedsudvalget diskutere sagen 8. januar. Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen ønsker ikke at udtale sig om sagen, før han har modtaget henvendelsen fra sundhedsstyrelsen.