Ø midt i Øresund skal omdannes til en ungdomsø: »Det er en helt fantastisk nyhed«

Med en donation på 120 mio. kr. fra Nordea-fonden vil spejderne nu omdanne det forfaldne Middelgrundsfortet til en »ungdommens ø«.

Spejderdrøm går i opfyldelse: Får deres egen ø i Øresund - Middelgrundsfortet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen

Middelgrundsfortet midt i Øresund skal omdannes til en ungdomsø - en ø, hvor unge kan mødes til koncerter, lejrture, kurser, adventureløb, fysiske strabadser, kajakræs og meget mere.

Med en donation på 120 mio. kroner fra Nordea-fonden i ryggen kan Spejderne, som ejer øen - en paraplyorganisation for de fem spejderorganisationer i landet - nu sætte øen og dens bygninger i stand, så den fra 2019 kan tage imod unge fra vidt forskellige fællesskaber og kulturerer.

At kunne omdanne øen til en ungdomsø har været drømmen, siden spejderne købte øen i 2014, siger David Hansen, der er formand for Spejderne:

»Det er en helt fantastisk nyhed. Nu kan vi etablere et sted, der tiltrækker unge mennesker, der har lyst til at gøre en forskel i samfundet. Vi tror jo på, at man ved at give børn og unge ansvar og udfordringer, så får de også lyst til at tage ansvar for samfundets udfordringer i fællesskab,« siger han.

Men kunne man ikke bare gøre det i en skov i Sorgenfri?

»Det gør vi også i en skov i Sorgenfri. Men med Middelgrundsfortet får vi et endnu mere attraktivt samlingspunkt og et udstillingsvindue for, hvad ungdommen kan og vil. Det er mere ambitiøst og et sted, man kan invitere politikere og erhvervsledere over. Det er helt unikt at være på øen. København ligger lige foran én, og man kan komme derover på ti minutter med en speedbåd. Alligevel er man alene og isoleret. På en ø må man tage ansvar for hele fællesskabet og passe på hinanden. På den måde er en ø et mikrokosmos af et samfund,« siger David Hansen.

Det er Nordea-fonden, der med donationer både har givet Spejderne mulighed for at erhverve øen for nogle år siden - og nu sætte den i stand:

»Visionen er at styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udvikling af vores samfund. Ungdomsøen bliver et fantastisk fyrtårn for udvikling af unge,« siger Mogens Hugo, bestyrelsesformand for Nordea-fonden i en pressemeddelelse om baggrunden for, at fonden har valgt at skyde de mange millioner i projektet.

Før øen kan tages i brug i foråret 2019, skal der etableres tidssvarende faciliteter på øen - herunder spisehuse, køkkenhave og plads til mere end 500 overnattende inde og ude. Renoveringen vil blive foretaget med respekt for øens særegne kulturhistorie og med minimal belastning af miljøet, oplyser Middelgrundsfonden, som varetager arbejdet på Spejdernes vegne.