Oddsene er landet: Se hvor meget borgmestrene giver igen ved kommunalvalget

Danske Spil har offentliggjort deres odds for udfaldene i landets kommuner. Her er der mulighed for at få pengene mange gange igen.

Da oddsene for kommunalvalget blev offentliggjort, troede Danske Spil på en sejr til borgmester Simon Aggesen (K). Det har nu ændret sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en måde sætter man altid sine penge på den politiker, man stemmer på. Eller i hvert fald på den politiker, som flertallet stemmer på.

Men nu kan man droppe mellemregningerne og af egen drift kyle sine penge ud af vinduet, eller – hvis man er heldig – få dem mange gange igen.

Med kommunalvalget, der står for døren, har Danske Spil offentliggjort deres odds for borgmesterkandidaterne.

Flere politiske dramaer giver mulighed for en ganske klækkelig gevinst.

Høje odds i Ishøj

Borgmesteren, som Danske Spil spår de dårligste chancer for genvalg, og som dermed har de højeste odds, er Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.

Skulle man spille på et genvalg for Bjørstorp, får man sine penge syv gange igen, og det er efter alt at dømme en række årsager til.

Coronaepidemien har været særdeles hård ved Ishøj Kommune, som næsten konsekvent har toppet Statens Serum Instituts liste over smitte i landets kommuner.

Men på rådhuset har der også udspillet sig flere politiske dramaer bag kulisserne.

I næsten 20 år har Ole Bjørstorp båret borgmesterkæden for Socialdemokratiet, men i november 2020 brød han med partiet, som vendte ham ryggen.

Borgmester er han stadig, men nu for Ishøjlisten, som han selv startede. Socialdemokraten Merete Amdisen blev i stedet valgt som spidskandidat.

Spiller man på, at Bjørstorp ikke bliver genvalgt, får man sine penge 1,06 gange igen. Sætter man 10.000 kroner på det udfald, tjener man altså 600 kroner.

Gyseren på Frederiksberg

Kommunalvalget i 2017 viste sig for Frederiksbergs vedkommende at blive en gyser af de helt store.

Færre end 200 stemmer sikrede, at daværende borgmester Jørgen Glenthøj (K), kunne videreføre det konservative styre i kommunen, der dengang havde regeret 108 år.

I 2019 overdrog han borgmesterkæden til sin partifælle – den dengang 31-årige Simon Aggesen.

Aggesens tid siden 2019 har dog ikke været lydefri. En sag om stor gevinst ved salg af en lejlighed har sat ham på blandt andet Ekstra Bladets forside og har muligvis sat sit præg hos vælgerne.

Danske Spil mener imidlertid, at der er størst chance for, at Simon Aggesen bliver siddende. Det har odds 1,55, mens et borgmesterskifte får odds 2,30.

Kritisk sag fra Fredericia

Tirsdag bragte Berlingske en artikel, der gennemgår flere af de intense politiske dramaer, som allerede udspiller sig i landets kommuner.

Et af dramaerne udspillede sig i Fredericia, hvor Ekstra Bladet har kunnet fortælle, at en fejl i kommunens sagsbehandling sparede den tidligere socialdemokratiske borgmester Jacob Bjerregaard for op mod 300.000 kroner, da han skulle bygge sit nye hus i 2016.

Nuværende borgmester i kommunen hedder Steen Wrist og kommer også fra Socialdemokratiet.

Oddsene taler dog for hans genvalg og giver pengene 1,22 gange igen, mens et nederlag har odds 3,75.

København spår bookmakerne også til status quo. Skulle Socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen mod Danske Spils forventning ikke blive valgt som overborgmester, får man pengene 6,5 gange igen. Et sats på genvalg giver pengene sølle 1,08 gange igen.

I en meget omtalt vælgermåling, som Epinion foretog for Altinget i slutningen af oktober, står Enhedslisten imidlertid til at blive det største parti i København. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Enhedslisten ville få overborgmesterposten.