Oberst: USA har jo ikke opdigtet et mislykket skoleangreb

Det bunder formentlig i en misforståelse, når Danmark og USA kommer med vidt forskellige udlægninger af, hvorfor en amerikansk kaptajn tirsdag modtog en hædersmedalje fra det danske forsvar, vurderer pensioneret oberst Lars R. Møller.

Tidl. Oberstløjtnant Lars Reinhardt Møller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan sagtens være rigtigt, at den amerikanske kaptajn Bradley Grimm har modtaget en dansk hædersmedalje for at have forpurret et bombeangreb på en dansk skole, som de amerikanske myndigheder oplyser.

Men det kan også sagtens være rigtigt, når de danske myndigheder omvendt forklarer medaljeoverrækkelsen med, at den amerikanske kaptajn »har haft stor betydning for danske soldaters sikkerhed« i Irak.

Det vurderer pensioneret oberst i Hærens Operative Kommando, Lars R. Møller. Forvirret?

Forklaringen vender vi tilbage til, men først lige lidt baggrund for historien.

Efterretninger om bombetrussel

Tirsdag fik den amerikanske kaptajn Bradley Grimm overrakt en hædersmedalje af forsvarschef og general Peter Bartram ved en ceremoni, hvor også den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, deltog.

Der er tale om en medalje, der uddeles cirka 10 gange om året til »danskere såvel som udlændinge, der har ydet en for dansk forsvar særlig fortjenstfuld indsats«, og ifølge Forsvaret får Grimm den altså  for at beskytte danske soldaters sikkerhed på Al Asad Airbase i Irak. En forklaring, man ikke har ønsket at uddybe.

Heller ikke efter, at en talsmand for den amerikanske hær, oberst Steve Warren, har fortalt,  at medaljen blev givet, fordi Grimm forpurrede et bombeangreb på en dansk skole. Ifølge Ritzaus oversættelse har han blandt andet fortalt amerikanske medier, at:

»Kaptajn Grimm videregav efterretninger om en bombetrussel mod en skole i Danmark. Og de informationer, han videregav, hjalp med at forpurre et plot og resulterede i en anholdelse og konfiskering af sprængstoffer,« sagde Steve Warren.

Ikke et opfundet angreb

Talsmanden kobler oplysningerne om skolebombningen sammen med Bradley Grimms indsats i Irak ved også at fremhæve, at Grimm »hjalp med at udvikle et system til at sætte fart i efterretningsstrømmen« fra Irak og til nationale hovedsæder.

Og netop den udlægning, som den amerikanske talsmand kommer med, ér sandsynlig, vurderer oberst Lars R. Møller.

»De amerikanske myndigheder har jo ikke opfundet det her. Det skyldes jo, at de amerikanske myndigheder formentlig har fået en underretning om det,« siger han.

Og dermed tilbage på forklaringen på, hvorfor begge udlægninger kan være rigtige. For hvis der ikke er tale om en skole beliggende i Danmark, men om en dansk drevet skole i Irak, kan begge parter tale sandt, vurderer obersten.

»Et eller andet sted tror jeg sagtens, det kan være en misforståelse mellem de danske og amerikanske myndigheder.«

Kan være en skole i Irak

»Hvis danskerne har haft ansvaret for en skole eller har drevet en skole i et dansk område i Irak, så kan det godt give mening. Og havde det været en skole i Danmark, så havde det ikke været Forsvaret, som havde givet medaljen, men PET,« uddyber han.

Lars R. Møller nævner, at det for eksempel kunne være en skole, der er drevet af en dansk NGO i Irak. Han har dog »aldrig« selv hørt om nogen, men er heller ikke ekspert på Irak, siger han.

Konflikter den udlægning ikke med, at de danske myndigheder forklarer medaljen med, at Bradley Grimm har »haft stor betydning for danske soldaters sikkerhed«?

»Det konflikter måske nok, men kun hvis man tror, at det her skal tages for direkte pålydende. Jeg tror gerne, de amerikanske myndigheder vil understrege den humanitære indsats i det, mens danskerne gerne vil understrege den militære indsats,« siger han som forklaring på forskellen i myndighedernes udlægning af sagen.

Danske soldater har dog ikke umiddelbart ansvar for nogle skoler i området, oplyser Forsvarets Værnskommando.

»Soldaterne er der for at varetage en uddannelsesopgave, hvor de uddanner irakere, så det har jeg svært ved at forestille mig,« siger presseofficer Torben Kjeldsen, der ikke ligger inde med oplysninger over, om danske NGO’er skulle drive skoler i områder i Irak.