Oberst i Forsvaret: Hækkerup er skvattet

Hvis der virkelig var noget om Nick Hækkerups beskyldninger om illoyale oberst Hachel-typer i forsvaret, skulle han selv have fyret dem. Alt andet er ynk, siger oberst Lars Møller.

Oberst Lars Møller. Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGENSEN VALDEMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er udtryk for skvattet ynk, når tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup kritiserer unavngive medarbejdere i Forsvaret for at være illoyale oberst Hachel-typer, mener Oberst Lars Møller, der er chef for internationale operationer i Forsvarskommandoen, tidligere eskadronchef og forfatter.

Han var nær ved at få morgenkaffen galt i halsen, da han læste forsiden af dagens Berlingske og Nick Hækkerups kritik.

»Min første tanke var, at det kunne han edderhylende ikke være bekendt. Når jeg tænker på, hvor meget vi har lagt af arbejde, specielt da tolkesagen startede op, hvor det var ham selv, der gik ud og kvajede sig. Vi knoklede helt vildt, alene fordi, vi ikke ville miste vores minister. Så kommer han nu og siger, at vi er illoyale. Hold da kæft, det er vanvittigt.«

Lars Møller er kendt som en åbenmundet oberst, der godt tør kritisere politikerne offentligt, når han mener, de er på forkert kurs. Men at benævne det illoyalt eller undergravende, mener han er helt utilstedeligt.

»Hvis ministeren får en ide, som rent sagligt ikke er en god ide, vil vi gøre opmærksom på det. Og så kan det godt være, at vi er bagstræberiske og ikke kan fatte det grandiose i sådan en politisk ide, men det kan vi jo ikke gøre for. Det er det, der hedder militær rådgivning,« siger han.

»Men hvis ministeren alligevel fastholder, at det skal vi gøre, og det i øvrigt er lovligt, adlyder vi selvfølgelig. Vi arbejder loyalt for den til en hver tid siddende chef. Det ligger i den opdragelse, vi har fået og i hele etos ved at være officer.«

Han forstår derfor overhovedet ikke, hvor Nick Hækkerup har sin opfattelse fra.

Tværtimod: Hvis der virkelig var eksempler på officerer, som rent faktisk handlede illoyalt, burde Nick Hækkerup selv have løst problemet ved at fyre dem. Det er sådan systemet fungerer.

»Alt andet er skvattet og noget ynk,« siger obersten.