Oberst fyret med fuld honnør

Chefen for Hærens Officersskole, der udtalte sig kritisk om den fremtidige officersuddannelse, fortryder ikke et ord. Nu flytter han til et stilfærdigt job som chef for totalforsvarsregion

Ved jubilæumsparaden for Hærens officerskorps i august sidste år Oberst Eigil Schjønning talte obersten kritisk om den fremtidige officersuddannelse. Forleden deltog obersten atter i en parade, men denne gang markede paraden hans farvel til jobbet som chef for Hærens Officersskole. Arkivfoto: Mads Nissen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indtil forleden sad oberst Eigil Schjønning i Hærens måske fineste job, med ansvaret for Hærens Officersskole og med ansvaret for at præge de officerer, som i de næste årtier skal gå i krig på Danmarks vegne.

Fra mandag får han et af Forsvarets mest ydmyge chefjob, som chef for Totalforsvarsregion Sjælland, der som del af Hjemmeværnet mest er brug for, hvis Danmark rammes af større katastrofer eller krig. I det daglige hjælper regionerne politiet ved eksempelvis større arrangementer, eftersøgnings- og bevogtningsopgaver.

Årsagen til fyringen er oberstens udtalelser i august sidste år, hvor han ved jubilæumsparaden for Hærens officerskorpset stillede spørgsmål ved, om den fremtidige, stærkt barberede officersuddannelse vil være tilstrækkelig og om den kan rekruttere de unge mænd og kvinder, forsvaret ønsker.

Obersten blev, som beskrevet i Berlingske, indstillet til fyring, og på februars sidste dag blev fyringen eksekveret. Men Eigil Schjønning forlod Hærens Officersskole med fuldt honnør og en parade, hvor han overdrog chefjobbet til sin hidtidige næstkommanderende, oberstløjtnant Finn Legard Nielsen.

Eigil Scjønning konstaterede, at hans kritik ikke havde ført til debat om officersuddannelsen, men »medførte derimod en abrupt forflyttelse af mig som skolechef. Jeg er derfor ret bekymret for ledelsesvilkårene i forsvaret og i Hæren,« sagde Schjønning til de kadetter, han nu har forladt.

Han understregede, at ligesom en chef klart skal fortælle og forklare sine folk, hvorfor netop de skal gå forrest i et farligt angreb, skal chefer i alle andre sammenhænge gå konstruktivt og kritisk til udførelsen af en opgave. Schjønning mener, at han også selv i diskussionen om den nye officersuddannelse har optrådt både konstruktivt og kritisk.

Overfor Berlingske fastslår Schjønning, at han ikke har fortrudt en eneste af sine kritiske ord.

»Jeg havde det ikke godt sidste forår, hvor vi arbejdede med den nye uddannelse, fordi jeg ikke kunne slå igennem med synspunkter. Det blev mere og mere forbitret. Til sidst måtte jeg sætte min egen person ind,« siger Eigil Schjønning, der i sin karriere flere gange har haft fremtrædende chefposter, blandt andet som chef for Hærens Kampskole i to omgange.

»Desværre er samfundet ved at blive til et sted, hvor det gælder om at holde kæft,« siger han.

Forsvarsministeriet skriver i begrundelsen for at fyre Schiønning fra officerskolen, at den ikke har tillid til, at han vil kunne implementere den fremtidige nye og billigere officersuddannelse som det ønskes.

Efterfølgeren, oberstløjtnant Finn Legard Nielsen, er mere optimistisk end oberst Schjønning.

»Der tegner sig inden for de givne rammer en ny officersuddannelse og videreuddannelseskurser for hærofficerer, som vi helt bestemt kan være bekendt,« sagde han i sin tale efter kommandooverdragelsen fredag.

De tre værns officersskoler er for nylig underlagt Forsvarsakademiet, hvis chef, kontreadmiral Nils Wang, har forsvaret de nye uddannelser. Da oberst Schjønning sidste år offentligt udtrykte sin kritik ved jubilæumsparaden, nøjedes Forsvarskommandoens udsendte journalist med at skrive på forsvarets hjemmeside, at vejret havde været godt ved jubilæet.

Oberstens seneste kritiske bemærkninger ved chefskiftet opnåede, trods en del offentlig omtale af sagen, heller ikke nogen markant plads på Forsvarskommandoens hjemmeside. Interesserede måtte søge ind på officersskolens hjemmeside for at læse talerne ved en af de seneste års mest opsigtsvækkende fyringer i forsvaret.