Oberst: Armadillo-debat er helt misforstået

Chef for de internationale operationer i Forsvarskommandoen kalder sagen om lukningen af Armadillo-basen for »fuldstændig tåbelig«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var hverken de danske politikere eller forsvarsministeren, der besluttede at holde den mest kendte, danske militærbase i Afghanistan, Armadillo i Helmand-provinsen, åben længere end nødvendigt.Beslutningen blev truffet af den britiske militære ledelse i Task Force Helmand, fastslår oberst Lars R. Møller, der er chef for internationale operationer i Forsvarskommandoen, over for Jyllands-Posten.Han er træt af debatten herhjemme, som ifølge hans mening bygger på gevaldige misforståelser:

- Det er fuldstændig tåbeligt, og nu må det simpelthen høre op. Der er ingen sag. Man har gennem de seneste dage fået det indtryk, at danskerne ikke rettede sig efter, hvad briterne ønskede. Men det er ikke korrekt, siger Lars R. Møller til Jyllands-Posten.

- Den danske kampgruppe var underlagt Nato, hvilket betød briterne i Task Force Helmand. Det var her, man af strategiske grunde besluttede at beholde Armadillo, siger obersten.

Debatten er blusset op efter udgivelsen af en ny bog om Danmark i krig, hvor det bliver beskrevet, hvordan tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen siger, at basen allerede i sommeren 2009 havde udspillet sin militære rolle.

Basen blev dog først lukket i efteråret 2010, da man frygtede, at det ellers ville skade opbakningen til krigen, hedder det i bogen. Den sidste unødvendige tid kostede fem soldaters liv og 69 sårede danskere.

Den udlægning fra Tim Sloth bliver mødt med skarp kritik fra Lars R. Møller:

- I mine øjne er det skandaløst, at den tidligere forsvarschef udtrykker sig på den måde, for det er noget evindeligt vrøvl og sludder. Det kan slet ikke opgøres på den måde, som det er blevet fremstillet i pressen. Vi gjorde præcis, hvad der var god latin i Helmand på det tidspunkt, siger han.

Tim Sloth Jørgensen har dog også siden sagt, at historien fra bogen kun indeholder »elementer af sandheden«.

- Naturligvis var det en militær, operativ vurdering, der lå til grund for, at Armadillo blev holdt åben. I den samlede vurdering indgik også andre og følelsesmæssige vurderinger, men det var ikke de følelsesmæssige vurderinger, der var afgørende, sagde han i denne uge til Berlingske Nyhedsbureau.