Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det skal være slut med lange arbejdsdage, rigide mødetider og et presset familieliv, hvis det står til nyuddannede medarbejdere. I en rundspørge, som Berlingske har foretaget blandt 174 store og mellemstore virksomheder, svarer 65 procent af arbejdsgiverne, at nyuddannede medarbejdere er mere eller markant mere interesserede i en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv, end de var for bare ti år siden.
Før og under finanskrisen måtte de unge medarbejdere koncentrere sig om bare at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Nu begynder de igen at stille krav. Og som noget nyt er det særligt de yngre mænd, der til jobsamtalen og medarbejderudviklingssamtalen forlanger en dagligdag, som også har rum og tid til børn, ægtefælle og fritidsliv.
»Unge er vænnet til et studieliv, hvor man kan gøre alting når som helst og hvor som helst gennem den teknologi, som vi alle jo nærmest er vokset sammen med. Det er unaturligt for dem, hvis ikke man kan flekse ud og ind, for man kan sagtens arbejde, mens man drikker kaffe, eller når børnene er lagt i seng,« siger HR-direktør i Haldor Topsøe Pia Møller Appel.
Og det er, siger Mette Knudsen, rådgivningschef i DJØF, særligt mændene, der repræsenterer den største forandring:
»Der er ikke noget nyt i, at arbejdslivet er udflydende, men det er nyt, at det bliver italesat hos vores mandlige medlemmer. De har større fokus på, hvad der samlet set virker som et godt liv. De er stadig enormt ambitiøse i forhold til deres arbejde, men der er kommet en bevidsthed om, at der findes andre måder at arbejde på,« siger Mette Knudsen.
Den stigende efterspørgsel på en bedre såkaldt work-life-balance kender man også til hos PensionDanmark. Den største forskel er, vurderer administrerende direktør Torben Möger Pedersen, at særligt unge fædre i højere grad vil tage del i opdragelsen af deres børn.
»Vi oplever klart, at nye og nyuddannede medarbejdere har store forventninger til at kunne kombinere et spændende arbejdsliv med et aktivt familieliv. Den allerstørste forandring er, at de unge fædre finder det helt naturligt at tage både deres del af barselsorloven og del i den efterfølgende omsorg for børnene,« siger Torben Möger Pedersen.
En af de mænd, der har besluttet sig for at prioritere en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv er Dennis Nielsen, der for omkring et år siden skiftede lange arbejdsdage i revisionsbranchen ud med et mere fleksibelt job i først Erhvervsstyrelsen og sidenhen i Skat.
»Det var resultatet af en drøftelse mellem min kæreste og mig om, hvordan vi ønskede at leve vores liv. Det skulle være et lige forhold, og vi så begge helst, at hun også var på arbejdsmarkedet på fuld tid. Det kræver, at jeg arbejder færre timer, for at få det liv, vi gerne vil leve sammen,« siger Dennis Nielsen.