Nyt ungdomshus kræver investeringer i millionklassen

Københavnerne må bl.a. investere i et nyt bibliotek og en ny kultursal for at få et nyt ungdomshus placeret på Dortheavej i Nordvestkvarteret. Venstre kalder situationen »et knæfald for en lille gruppe voldelig unge«.

De unge, som til sommer flytter ind i det nye ungdomshus på Dortheavej havde deres advokat, Knud Foldschack. med til åbent hus-arrangementet i går. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen

Københavns Kommune tager nu det store checkhæfte frem i bestræbelserne på at stille alle tilfreds i sagen om etableringen af et nyt ungdomshus på Dortheavej 61 i Københavns Nordvestkvarter. Socialdemokraterne, SF og de Radikale er klar med en investeringsplan til 65 millioner kroner, der bl.a. skal bruges på at bygge et helt nyt bibliotek og en ny kulturhal umiddelbart ved siden af det kommende ungdomshus, der i dag fungerer som bydelens kulturhus.

»Vi står nu med et meget stort og spændende projekt omkring Dortheavej og udviklingen af hele Nordvest, som giver nye og enestående muligheder for bydelen,« siger overborgmester Ritt Bjerregaard (S).

De nuværende brugere af kulturhuset skal forlade store dele af bygningen, herunder husets koncert- og dansesal, for at give plads til de unge fra Jagtvej 69. Derfor har Bispebjerg Lokaludvalg under en række intense forhandlingsmøder med Ritt Bjerregaard de seneste dage stillet helt kontante krav til, hvordan kulturhuset og bydelen skal kompenseres.

»Nordvest er en lidt overset bydel, som kan være skræmmende om natten og fremtræder lidt nedslidt og baggårdsagtig, så vi er faktisk slet ikke vant til al den opmærksomhed og kærlighed, og vi tager med glæde i mod de 65 millioner kroner,« siger formanden for lokaludvalget, Alex Heick.

Ritt: Fortjener et løft
Foruden et nyt bibliotek og en kulturhal omfatter de kommende investeringer også en sanering af pladsen foran det kommende ungdomshus, bedre belysning og indretning af ekstra lokaler til kulturhusets brugere i lokalrådet plus en række andre ungdomskulturelle tiltag andre steder i byen. Ritt Bjerregaard erkender, at det langt fra er sikkert, at kommunen ville have brugt 65 mio. kr. på et kulturelt løft af Nordvest, hvis ikke de unge fra Jagtvej 69 havde forlangt et nyt ungdomshus.

»Vi burde, men det er ikke sikkert, vi havde gjort det, for vi jo har massevis at ting, vi gerne vil realisere. Men der er almindelig enighed om, at Nordvest er et af de kvarterer, der fortjener et løft, så det er med glæde, at vi bruger pengene på at forbedre hele det her område,« siger Ritt Bjerregaard.

Borgmester er imod
Venstres leder i København, kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev, kalder beslutningen om at bruge de 65 mio. kr. på investeringer i området for »et knæfald for voldelige og stenkastende unge«.

»Reelt er der jo tale om, at Socialdemokraterne, SF og de Radikale bruger 65 mio. kr. på at give en lille gruppe aggressive og voldelige unge et hus, de slet ikke har krav på – og det er vel at mærke den samme gruppe unge, der sidste år smadrede byen for 100 mio. kr. Så selv om jeg som kulturborgmester selvfølgelig er godt tilfreds med, at der kommer et nyt bibliotek, så ændrer det ikke på, at et politisk flertal har bøjet nakken for de unge,« siger Pia Allerslev.

Fonden Jagtvej 69 og de unge betaler selv for den indvendige ombygning og vedligeholdelse af det kommende ungdomshus, mens kommunen giver et huslejetilskud på knap én mio. kr. om året. De unge kan tage første del af deres nye hus i brug 1. juli, mens den anden halvdel overdrages de unge ved årsskiftet.