Nyt tøj til nyt liv

I februar måned har en gruppe bachelor­studerende redesignet gammelt tøj til unge flygtninge. Idéen bag har været at knytte bånd mellem kulturerne. 16-årige Roy Bahsous fra Syrien kalder mødet en »smuk oplevelse.«

Bachelor studerende fra KEA Design/Business har måneden igennem arbejdet med at redesigne indsamlet genbrugstøj til unge med flygtningebaggrund. Formålet er at skabe et interessant interkulturelt møde mellem alle involverede - samt give de unge med flygtningebaggrund mulighed for at vælge et stykke upcycled tøj. Reportage fra afslutningen på projektet, hvor mødet mellem de unge flygtninge skal foregå. Afslutning og pop-up shop, hvor de unge kan vælge tøj. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»En af drengene sagde, at han godt kunne lide Bieber, så det lod jeg mig inspirere af,« lyder det fra pigen, der står på podiet og stolt fremviser sin kreation for de mange fremmødte.

Hun smiler og nikker i retning mod en dame, der står midt i mængden. Et tegn til, at hun godt må begynde oversættelsen til arabisk.

Udefra ligner den lille kælderbutik i indre København en helt almindelig tøjbutik. På bøjler hænger jakker og T-shirts side om side, og på hylderne ligger huer og tasker tæt pakket. I nakken på hvert enkelte beklædningsdel hænger et tag med logo og mærkets navn og tilkendegiver, hvem designeren bag er. Men her ophører sammenligningen. Hvis man kigger nærmere, ser man, at der hverken er priser på tøjet eller et kasseapparat bag disken.

Det store fremmøde skyldes heller ikke åbningen af en ny butik, men derimod udfaldet af et samarbejde, hvor bachelor­studerende fra Sustainable Fashion på Københavns Erhvervsakademi (KEA) har syet tøj til unge flygtninge. I løbet af februar er de mange unge, der både tæller danske og udenlandske studerende, og flygtninge fra blandt andet Syrien og Eritrea, flere gange mødtes for at udforme projektet.

Tanken bag har været at knytte et bånd mellem kulturerne og igennem tøjet give de unge flygtninge nyt selvværd og mulighed for at føle sig som en del af den danske ungdomskultur.

De fleste af de involverede flygtninge er fra modtageklassen på Skolen ved Bülowsvej på Frederiksberg og er mellem 15 til 18 år.

Syden, hiphop og anvendeligt

Uanset hvor godt man kigger efter i sømmene, eller hvor mange gange man vender hvert enkelt stykke tøj, ser man det ikke: at alt tøjet er produceret af genbrugstøj. En gammel sovepose, jeans, der ikke længere passede, som de skulle, og en T-shirt, der aldrig blev brugt, har været nogle af udgangspunkterne for projektet.

På gulvet sidder en håndfuld unge eritre­iske drenge. De kunne nu ligeså godt være danskfødte, som de sidder der med deres velfriserede hår, røde sneakers og læderjakker.

»Tøjet, vi har lavet, er inspireret af syden og af hiphop- og basketkulturen. Efter vi havde mødt drengene, blev vi enige om, at det godt måtte være sjovt og frisk, og at det skulle passe til en aktiv livsstil, så de kan bevæge sig rundt og spille fodbold,« fortæller en af de andre studerende, der står på podiet, i mens en af drengene fra gulvet strækker sig for at få det hele med.

23-årige Anna Magriplis er en af dem, der står klar til at præsentere sin kreation. Hun har selv græske rødder og har tilbragt måneder i Grækenland, mens overfyldte både med flygtninge sejlede ind til kysten. Derfor ligger projektet hende ekstra nært.

»Det er helt fantastisk at være med til det her og give noget, når jeg har fulgt dem helt tæt. De skal ikke føle sig som flygtninge, og derfor har vi prøvet at lave design, der passede til dem. Jeg kan godt lide tanken om, at ved at give nyt liv til tøjet, giver vi mennesker en ny start.«

»En smuk oplevelse«

Imens Anna Magriplis træder op for at fremvise sin kollektion, hvor læder er blevet brugt til at give tøjet karakter, trisser 16-årige Roy Bahsous rundt mellem de mange stativer.

Han blev familiesammenført til Danmark for fire måneder siden, efter at han og familien måtte forlade Syrien. I dag er byen Holms skiftet ud med Frederiksberg, hvor han bor med sine forældre og lillesøster. Der går ikke længe, før han trækker en sort polo af bøjlen og over hovedet.

»Det har været en rigtig smuk oplevelse. Både på grund af stemningen og måden, det er foregået på. Og så gør det, at man føler sig som en del af det danske samfund,« fortæller han smilende ved hjælp fra sin lærer fra Skolen ved Bülowvej, Halla Joland.

Hun har sammen med de 33 elever fra modtagelsesklassen taget turen ind til butikken, for at eleverne kan se tøjet og frit vælge det stykke, de vil have med hjem:

»De er megaglade alle sammen, men det har også været svært for dem at forstå. Indtil i dag tror jeg, de har tænkt, det har været for godt til at være sandt. Så de får er et virkelig godt indblik i og møde med det danske samfund, uden at de skal betale noget.«

Hun tilføjer, at projektet giver anledning til, at de i undervisningen kan lære om genbrug. Det har været svært for de unge at forstå konceptet omkring, hvordan tøjet skulle re-designes og genbruges, men med samarbejdet er det blevet håndgribeligt:

»I den kommende tid folder vi det her genbrugsbegreb yderligere ud ved at inddrage eksempelvis dåser og mælkekartoner og tale om mulighederne ved at genbruge ting.«

Det er dog ikke kun flygtningene fra modtagelsesklassen på Frederiksberg, der har fået noget ud af projektet, forsikrer de studerende.

23-årige Julie Christensen fortæller, at hun har fået et andet syn på, hvem flygtninge er.

»Hvis man kun skulle tro det, man ser i medierne, er billedet ulykkeligt. Men det har været en virkelig positiv oplevelse at høre deres historier. Det er jo unge drenge, der – præcis som min lillebror – godt kan lide fodbold og Ronaldo.«