Nyt tilfælde af mæslinger i København

Der er nu to tilfælde af mæslingesmitte i København. Sundhedsmyndighederne tager situationen meget alvorligt, men det er for tidligt at tale om en decideret epidemi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et dansk barn har fået konstateret mæslinger, oplyser Statens Serum Institut.

Det drejer sig om en søskende til det barn, der blev diagnosticeret med virussygdommen i sidste uge. Begge børn er under fem år, og familien bor i Storkøbenhavn.

Overlæge Thea Kølsen Fischer, der er leder af Virologisk Overvågning og Forskningsafsnit på seruminstituttet fortæller, at man sammen med en række andre myndigheder har iværksat en større indsats for at finde ud af, hvem de to børn har været i kontakt med.

»Embedslægerne kortlægger daginstitutioner, venteværelser, offentlig transport og lignende for at indkredse de personer, der kan være smittet. Vi kører i højeste gear i laboratorierne for at undersøge prøverne for mulige smittetilfælde, så det er for tidligt at sige, om vi når at stoppe udbruddet,« siger hun.

Overlægen har et klart budskab til forældre, der vælger ikke at lade deres børn vaccinere:

»De løber en enorm stor risiko. Det er jo ikke kun deres egne børn, der udsættes for smitte. De risikerer også at smitte andre børn. Det er tit den sidste del, som folk ikke tænker på, når de beslutter, at deres barn ikke skal vaccineres,« siger Thea Kølsen Fischer.

I Berlin er et barn på halvandet år død af mæslinger, mens myndighederne har valgt at lukke en skole på grund af smittefare under den verserende epidemi. Situationen i Danmark er dog langt fra lige så grel, understreger overlægen:

»Men vi er nødt til at tage hvert eneste tilfælde alvorligt. Der kan være andre børn derude, der er smittet med mæslinger,« siger Thea Kølsen Fischer.

Lægen - og løgnen