Nyt svensk ID-krav skal holde asylansøgere i Danmark

Flere skal søge asyl i andre lande, siger Sveriges statsminister, som nu blandt andet skærper grænsekontrollen mod Danmark, hvor alle fremover skal vise ID. Det kan betyde langt flere asylansøgere i Danmark. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg »følger situationen tæt«.

Sverige har »anstrengt sig til det alleryderste« på asylfronten og indførte tirsdag »dramatiske« stramninger på området. Samtidig ventede blandt andre disse – primært afghanske – asylansøgere i et telt foran Migrationsverkets kontor i Malmø. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige strammer nu en række asylregler og regler for indrejse for med statsminister Stefan Löfvens ord at bremse tilstrømningen af asylansøgere til Sverige »dramatisk«. Det betyder blandt andet, at alle, der rejser fra Danmark til Sverige, midlertidigt ventes at blive afkrævet legitimation ved billetkøbet, inden de går om bord på færge, bus eller tog fra Danmark og Tykland.

Afhængig af, hvordan reglerne bliver administreret i praksis – hvilket Löfven på et pressemøde tirsdag ikke kunne svare på – kan de nye tiltag få store konsekvenser for antallet af asylansøgere i Danmark.

»Målet med de tiltag, som vi nu gennemfører, er at få flere til at søge asyl i andre EU-lande. Vores land har anstrengt sig til det alleryderste. Det er ikke længere holdbart med den dramatiske udvikling i antallet af asylansøgere, som vi har set i dette efterår. Det bliver vi nødt til at reagere på,« sagde statsminister Stefan Löfven og tilføjede: »Det smerter mig, at Sverige ikke længere kan klare at tage imod asylansøgere på det samme høje niveau som i dag,« sagde statsministeren.

Den skærpede ID-kontrol ved grænserne ventes ifølge svenske kommentatorer at få størst effekt på antallet, som rejser ind i Sverige i den buket af stramninger, der blev fremlagt tirsdag. I de seneste uger har en lignende praksis med krav om legitimation ved færgerne i Tyskland til den sydsvenske by Trelleborg været med til markant at bremse antallet af asylansøgere i Sverige. Hverken DSB eller det svenske Skånetrafiken kunne dog tirsdag svare på, hvordan man vil forvalte et nyt transportøransvar, som Sveriges regering lægger op til.

Forståelse i EU

Ud over den skærpede kontrol i den offentlige transport vil den svenske regering stramme reglerne om familiesammenføring og kravene til forsørgelse. Alle, som ikke er kvoteflygninge, vil fremover kun få en midlertidig opholdstilladelse i Sverige. og der strammes op over for asyl af humanitære årsager.

Over 80.000 asylansøgere er kommet til Sverige på to måneder, og det svenske Migrationsverket forudser, at op mod 190.000 vil komme til landet i år. Op mod 40.000 af dem er uledsagede børn under 18 år. For dem indføres der nu en lægelig kontrol af deres alder.

 

Inden offentliggørelsen af stramningerne var Stefan Löfven i kontakt med både EU-præsident Donald Tusk, den tyske kansler, Angela Merkel, og Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen. Ifølge Löfven er der i EU stor forståelse for den vanskelige situation, som Sverige befinder sig i.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger, at regeringen følger situationen tæt.

»Det vil selvfølgelig påvirke trafikken, når man vil tjekke ID på for eksempel togpassagerer. Det er vi ikke ideologisk imod. For os handler det om, hvad det praktisk får af betydning for antallet af asylansøgninger, og det vil vi følge,« siger hun.

Ministeren hæfter sig ved, at stramningerne formentlig først træder i kraft engang i det nye år.

»Med de stramninger, vi forhandler nu, vil vi fortsat være det land med de strammeste regler i forhold til familiesammenføringer,« siger Inger Støjberg.

Krav om flere stramninger

Den svenske regering presses både af det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, som indtil videre har indsamlet over 100.000 underskrifter for en folkeafstemning om Sveriges asylpolitik, og af det store borgerlige parti Moderaterna, der gennem et stykke tid har krævet, at alle, som ikke har søgt asyl i andre lande – Danmark og Tyskland – afvises ved grænsen.

I en kommentar sagde den borgerlige leder, Anna Kinberg Batra, i aftes, at hun ikke tror, at stramningerne er tilstrækkelige. Den svenske regering har forsøgt at lægge pres på Danmark for at gennemføre grænsekontrol mod Tyskland, så alle asylansøgere tvinges til at lade sig registrere her i landet.

Det har justitsminister Søren Pind (V) afvist med henvisning til, at det vil betyde, at yderligere 50.000 flygtninge og migranter vil søge asyl i Danmark i år.