Nyt studie udvider definitionen af, hvornår man er nær kontakt til en smittet

Nyt amerikansk studie udvider definitionen af, hvad der hidtil har været defineret som nære kontakter. Coronasmitte kan også blive spredt over kort tid, lyder det i studiet.

Nyt amerikansk studie udvider definitionen af, hvad der hidtil har været defineret som nære kontakter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Hvornår er man »nær kontakt« til en smittet? Og hvor længe og hvor tæt skal man havde været på personen?

Det er der nok mange, der har spurgt sig selv om, når begrebet »nære kontakter« gang på gang er blevet nævnt på pressemøder og i forbindelse med, at myndighederne har understreget behovet for smitteopsporing.

Nu viser et nyt studie i USA, at man faktisk kan være smittet, selv om man kun har været tæt på en coronasmittet i ganske kort tid.

Det amerikanske »Center for Diesease and Prevention«, der er et amerikansk sundhedsinstitut, har ændret deres definition af, hvornår man er nær kontakt til en smittet person, og dermed også definitionen af, hvornår der er behov for at kontaktopspore.

Studiet viser, at man kan blive smittet med coronavirus efter kortere interaktioner med andre smittede end hidtil antaget. Og det ændrer dermed også på, hvornår man er nær kontakt til en anden smittet.

I de nye retningslinjer vurderer de, at man nær kontakt, hvis man i løbet af 24 timer har været i tæt kontakt med en smittet person i et kvarter i en afstand på omkring to meter.

Med andre ord kan smitten spredes, selv om man kun har været i kontakt med en smittet ganske kortvarigt, konkluderer studiet.

Tanken i rapporten er, at jo længere tid nogen er omkring en anden, der er smitsom, jo højere niveau af virus vil de blive udsat for, og desto mere sandsynligt er det, at de får covid-19.

Det er imidlertid ikke sådan, de danske myndigheder definerer at være nær kontakt til en smittet. Ifølge de danske sundhedsmyndigheder er du nær kontakt, hvis du har været tæt på en person, der er testet positiv for coronavirus, i perioden fra 48 timer før personens symptomer startede og indtil 48 timer efter, at personens symptomer er ophørt.

Hvis der er gået mere end 14 dage, siden man var i nær kontakt med den smittede person, og man ikke har symptomer, regnes man for smittefri. Hvis den smittede person ikke har haft symptomer, drejer det sig om perioden fra 48 timer før til syv dage efter, at personen fik taget testen.