Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der bor billioner af bakterier i menneskers tyktarm, hvor de udfører livsvigtige opgaver for kroppen. Men hvis bakterierne finder uden for tarmen, kan de give anledning til infektion, som skal behandles med antibiotika.
Et nyt studie af afføringsprøver fra 174 danske børnehavebørn viser imidlertid, at 21 procent af de undersøgte tarmbakterier er resistente over for et eller flere typer antibiotika, skriver Videnskab.dk.
Studiet er et i rækken af studier, der de seneste år har afsløret et stigende problem med antibiotikaresistente bakterier. For bare få årtier siden fandt læger ingen resistens blandt bakterierne i menneskers tyktarm.
»Vi havde ikke regnet med, at det stod så slemt til hos børnehavebørn. Modsat voksne har små børn ikke været udsat for antibiotika igennem et langt liv, så det er både overraskende og bekymrende, at de alligevel bærer rundt på resistente tarmbakterier,« siger Ulrik Stenz Justesen, der er klinisk lektor og overlæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital til Videnskab.dk.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har betegnet antibiotikaresistens som en af de alvorligste trusler mod menneskers sundhed.
Hvis de resistente bakterier fra tarmen slipper ud ved for eksempel en operation, blindtarmsbetændelse, kræft i tyktarmen, bylder på tarmen eller en ulykke, kan de som sagt føre til infektioner, og har man ikke antibiotika, som kan slå bakterierne ned, kan infektioner i værste fald koste liv.
Videnskab.dk har for nylig beskrevet, at mindst hver tredje dansker bærer rundt på bakterier resistente for antibiotika i tyktarmen. Det nye studie blandt børnehavebørn viser, at også helt små børn er berørt af problemet. Det er ikke farligt for det enkelte barn, men det viser, at problemet med resistente bakterier kan blive rigtig stort i fremtiden, fremhæver Ulrik Stenz Justesen.