Nyt studie: Din blodtype hænger sammen risikoen for et tidligt slagtilfælde

Der er ingen grund til at bekymre sig om tidlige blodpropper, understreger forsker.

Omkring 33 danskere bliver hver dag indlagt med et slagtilfælde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slagtilfælde, også kaldet stroke, rammer flere og flere i en ung alder.

Årsagen til den kedelige stigning er ikke fuldstændig afdækket. Men nu har amerikanske forskere i et nyt studie fundet et sammenfald mellem en persons blodtype og risiko for at få et slagtilfælde tidligt i livet.

Forskerne har analyseret 48 undersøgelser, som omfattede 17.000 slagtilfældepatienter og næsten 600.000 raske kontrolpersoner, der aldrig har oplevet stroke.

Ifølge studiet, som er publiceret i tidsskriftet Neurology, var personer under 60 år ramt af et slagtilfælde mere tilbøjelige til at have blodtype A – og mindre tilbøjelige til at have blodtype O.

Forskerne har ikke fundet en forklaring på, hvorfor det forholder sig sådan, men skriver, at det sandsynligvis har noget at gøre med mekanismerne, der styrer blodets evne til at størkne.

Christina Kruuse, professor og overlæge ved Københavns Universitet og Herlev Hospital, har læst studiet igennem for Videnskab.dk og kalder resultaterne for »superspændende«. Hun understreger samtidig, at den mulige risiko ved en bestemt blodtype er beskeden:

»Det er vigtigt at slå fast, at der ingen grund er til at bekymre sig for tidlige blodpropper, blot fordi man har blodtype A. Af alle, der får et stroke, er 70 procent over 65 år, og 10 procent er under 50. Risikoen for at få et stroke er meget mindre, når man er ung.«

Hun understreger videre, at patienter under 50 år, der får et stroke uden klar årsag, udredes ekstra grundigt.