Julefrokostsæsonen er skudt i gang, og for mange danskere betyder det en festlig aften med god mad og rødvin.
Dagen derpå kan dog være noget mindre festlig med et dunkende hoved og besøg af tømmermænd.
Men nu er forskere kommet tættere på en mulig forklaring på, hvorfor lige netop rødvin kan give os hovedpine, også selvom man kun har drukket enkelte glas.
Rødvinshovedpinen forårsages nemlig af noget andet end almindelige tømmermænd fra andre typer alkohol, mener forskerne.
Og den kan opstå blot en halv time, efter at man har drukket det. Det skriver University of California, Davis i en pressemeddelelse om studiet.
Forskerne bag studiet udpeger stoffet quercetin som synderen.
En såkaldt flavanol, som er plantestoffer, der findes i frugt og grøntsager og dermed også vindruer. Og som findes i meget højere mængder i rødvin end hvidvin og andre alkoholiske drikkevarer.
Normalt anses quercetin som en sund antioxidant, men anderledes står det til, når det skal forbrændes i kroppen med alkohol.
Giftstoffer ophober sig
Når stoffet kommer ind i blodet, sker der nemlig en proces, hvor det omdannes til en anden form ved navn quercetin glucuronide.
Og i den form blokerer den kroppens forbrænding af alkohol. Det fører til, at giftstoffet acetaldehyd ophober sig i kroppen.
Netop det stof er kendt for at kunne føre til hovedpine, forklarer forskerne bag studiet i pressemeddelelsen.
Oveni ophobningen af acetaldehyd har nogle mennesker også en defekt på det enzym, der normalt vil nedbryde giftstoffet.
Derfor risikerer de i højere grad at få hovedpine fra rødvinen end andre alkoholiske drikke.
Der er altså stor forskel på, hvor udsatte vi hver især er for at blive ramt af rødvinshovedpinen. Og forskellige rødvine indeholder ligeledes meget forskellige mængder af quercetin.
Studiet er lavet i et laboratorium. Men næste skridt bliver at undersøge teorien på mennesker i et klinisk forsøg, fortæller chef for Headache Centre på University of California, Morris Levin, til The Guardian.
»Det kan potentielt blive meget hjælpsomt for mennesker, som drikker rødvin, at have mulighed for at vælge vine, der giver en lavere risiko for at få hovedpine. Derudover kan dem, der laver vin, måske bruge vores resultater til at reducere mængden af quercetin i deres vine,« siger han.