Nyt studie: Antidepressive piller er effektive

Antidepressive piller er effektive og virker bedre end placeboer, viser nyt studie publiceret i det medicinske tidsskrift The Lancet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere fra blandt andet Oxford Universitet har gennemgået en lang række forsøg med antidepressive piller og kan i en ny rapport konkludere, at antidepressive piller er effektive og virker bedre end placeboer.

Antidepressive piller bliver rutinemæssigt brugt til at behandle depressioner, men i den videnskabelige litteratur har der været debat om deres virkning.

»Antidepressiver er et effektivt værktøj mod depression. Ubehandlet depression er kæmpe problem på grund af den byrde, det udgør for samfundet,« siger Andrea Cipriani fra NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre, der ledte studiet, til The Guardian.

Psykiske sygdomme udgør 22,8 procent af den globale sygydomsbyrde, og forskerne bag studiet anslår, at 350 millioner mennesker verden over lider af depression. I USA vurderer man, at de økonomiske omkostninger har været mere end 210 milliarder dollar: 45 procent går til direkte omkostninger, 5 procent til selvmordsrelaterede omkostninger og 50 procent til omkostninger for arbejdspladser.

»Depression er den største bidrager til global invaliditet, som vi har, og det er en massiv udfordring for menneskeheden,« siger John Geddes, psykiatriprofessor på Oxford Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen, til The Guardian.

John Geddes fortæller, at debatten og tvivlen om antidepressiv medicins virkning har betydet, at medicinalindustrien er langt mindre interesseret i at udvikle ny antidepressiv medicin.

»Det er et kæmpe problem, at industrien har trukket sig, fordi de fandt området udfordrende at arbejde med,« siger John Geddes.

Den nye rapport blev offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet. Ifølge The Guardian tog studiet seks år og inkluderede al den både publicerede og upublicerede data, som forskerne kunne finde. De kiggede på effekten af mere end 500 forsøg, hvor de sammenlignede enten to slags antidepressive piller eller antidepressiv medicin sammmenlignet med placeboer.

Forskerne konkluderede, at alle de 21 forskellige typer antidepressiv medicin, de undersøgte, var mere effektive end placeboer hos voksne med svære depressioner. De observerede mindre forskelle mellem den forskellige slags medicin, når de sammenlignede den med placeboeffekter, mens de så større forskelle, når de sammenlignede de 21 forskellige medicintyper med hinanden.

The Guardian skriver, at en ud af seks i den vestlige verden modtager korrekt behandling for depression, mens det er en ud af 27 i udviklingslandene.