Nyt slag om Operation Bøllebank: Hvem har ret?

Der er udbrudt en krig på ord om, hvad der skete på den berømte danske »Operation Bøllebank« i 1994 under Balkan-krigene. De daværende øverstbefalende anklages for dårlig ledelse. Soldaterne har simpelthen ikke forstået operationen, svarer cheferne tilbage.

Den nu pensionerede oberst Lars R. Møller har rettet en række skarpe anklager mod et kommende dokumentarprogram om Operation Bøllebank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Operation Bøllebank er blevet genfortalt et utal af gange.

Den hædrede danske krigsoperation udspillede sig under krigen i det daværende Jugoslavien i 1994. Og historien er fantastisk. En norsk-svensk FN-observationspost kom under angreb fra serberne, men danske - ja, danske - kampvogne kom de skandinaviske brødre til undsætning. Danske kampvogne åbnede ild og nedkæmpede adskillige serbere. Det var en af de første gange, FN-styrkerne for alvor slog tilbage. Det var en af de første gange, danske soldater udkæmpede et egentlig slag i nyere tid. Her var noget at være stolt af.

Men nu – mere end 22 år senere – er der udbrudt et opgør om, hvad der reelt skete under den ellers bredt anerkendte danske krigsoperation.

Striden er opstået, fordi den daværende næstkommanderende oberst Lars R. Møller onsdag i denne uge skrev et længere debatindlæg på netmediet OLFI, hvor han går i rette med indholdet i en kommende radiodokumentar fra Danmarks Radio.

P1 Dokumentar har bl.a. lavet et interview med Erik Kirk, chefsergent og delingsfører for 2. deling under Operation Bøllebank, inden Erik Kirk døde i 2014.

Den tidligere delingsfører af 2. deling og en række andre soldater frembringer angiveligt en kritik af, at der udadtil er blevet pyntet på historien.

Berlingske har været i kontakt med to af soldaterne, der var med den aften i april 1994. De står nu frem og fortæller om deres oplevelse af Operation Bøllebank.

Her er den overordnede kritik:

  • Der var ikke reel ledelse af operationen. Ifølge de to soldater kunne de ikke komme i kontakt med Carsten Rasmussen, der på det tidspunkt var eskadronchef og dermed øverste leder af operationen.
  • Det blev neddysset, at et stort flertal af soldaterne efter operation udtrykte et mistillidsvotum til daværende eskadronchef Carsten Rasmussen - bl.a. på grund af den manglende føring under operationen.
  • Lars R. Møller har dækket over eskadronchefen og undladt at fortælle hele sandheden om operationen.

Den ene af kritikerne er Jakob Hansen, oversergent under Operation Bøllebank.

»Der har altid været to versioner af Operation Bøllebank: Den rigtige og så den, der tjente Danmarks ære bedst. Vi fik at vide på møder, at vi ikke skulle sige noget, fordi det var vigtigt, at Danmark havde en succeshistorie. Derfor valgte vi ikke at sige noget, selv om det skreg til himlen,« siger Jakob Hansen.

»På et tidspunkt overtog Lars R. Møller kommandoen, hvilket han skal have ros for. Men efterfølgende var han med til at dække over fejlene.«

Han bakkes op af Peter Lyngbye, sergent og kampvognskommandør under Operation Bøllebank.

»Det var ikke så rosenrødt, som Lars R. Møller efterfølgende har gjort det til. Der var ikke nogen reel styring eller ledelse af operationen. På et tidspunkt troede vi eksempelvis, at Carsten Rasmussen var blevet ramt, fordi vi ikke kunne komme i kontakt med ham,« siger Peter Lyngbye.

Hvorfor gik I så ikke selv ud og fortalte denne historie for lang tid siden?

»Der var et ønske om, at det skulle komme frem, når Erik Kirk enten ikke længere var ansat i Forsvaret, eller ikke længere var iblandt os. Det kan have store konsekvenser for de folk, der stadig arbejder i forsvaret. Det er den primære årsag til, at vi har ventet.«

Hvorfor gør det en stor forskel, om der var ledelse eller ej under en operation for 22 år siden?

»Det er vigtigt at fortælle, fordi det er en del af dansk krigshistorie. Det var et stort tillidsbrud for os, at der ikke var nogen ledelse. Systemet bygger på, at man lægger livet i hænderne på andre. Når man finder ud af, at der ikke er ledelse, falder hele korthuset sammen.«

Men cheferne kan på ingen måde følge kritikken.

Carsten Rasmussen har i dag rang af brigadegeneral og arbejder som forsvarsattaché på den danske ambassade i Beijing. Han er stærkt uenig i, at han som eskadronchef ikke ledede Operation Bøllebank.

»Før vi kørte ud, fik de en befalingsudgivelse. Ordren var givet, inden vi kørte ud af lejren. Påstanden om, at der ikke var ledelse, er simpelthen noget vrøvl,« siger Carsten Rasmussen i et telefoninterview fra Beijing.

Operation Bøllebank udspillede sig nær Tuzla i Bosnien-Hercegovina, da den norsk-svenske FN-operationspost Tango 2 kom under angreb fra serberne sidst i april 1994. Men den danske eskadron – ledet af Carsten Rasmussen – sendte kampvogne op på bjergtoppen. Serberne mistede et ukendt antal soldater, danskerne led ingen tab. Efterfølgende er slaget blevet fremhævet som en stor dansk succes.

Daværende eskadronchef Carsten Rasmussen kalder kritikernes udlægning for »fuldstændig skæv.«

»Vil 2. deling tage æren for Bøllebank, har man misforstået operationen. 1. deling havde den vigtigste opgave: at komme op på operationspost Tango 2. Det var det, hele operationen gik ud på. 2. deling skulle støtte. Jeg skulle være der for at få tingene til at ske.«

Kan du på nogen måde genkende billedet af manglede ledelse og kommunikation?

»Nej. I mine noter fra operationen har jeg skrevet, at det var ærgerligt, at kommunikationen ikke blev optaget, for den var lige efter bogen: kort, præcis, disciplineret. Det er rigtigt, at jeg ikke blandede mig i, hvordan Erik Kirk løste sin opgave, eller hvordan 1. deling løste opgaven. Men det skulle jeg heller ikke som eskadronchef.«

Carsten Rasmussen er tilbageholdende med at kommentere, hvorfor debatten om slaget blusser op nu.

»Da jeg blev kontaktet af en af mine folk om kritikken, var jeg temmelig rystet. Men jeg vil ikke spekulere i, hvorfor Erik Kirk har gjort, som han har gjort. Det er unfair. Manden er her jo ikke mere.«

Oberst Lars R. Møller er gået på pension fra forsvaret. Han har haft centrale positioner i forsvaret, bl.a. chef for Hærens Kampskole og chef for internationale operationer i daværende Forsvarskommandoen. I 2001 udgav han bogen ”Operation bøllebank – soldater i kamp”.

Lars R. Møller forstår ikke kritikken og anerkender heller ikke præmisserne.

»Det er syret og hænger ikke sammen,« siger han.

Eksempelvis giver det ikke mening at beskylde eskadronchefen for manglende ledelse, fremhæver han. For en eskadron er underinddelt i delinger, og det er delingsføreren, som leder kampen for den enkelte deling, argumenterer Lars R. Møller.

»De tre delingsførere blev samlet til ordregivelse i eskadronens hovedkvarter, inden de kørte ud, og her får de præcise ordrer. Det ved de stakler, der nu hævder, at der ikke var ledelse dengang, naturligvis ikke. For de var ikke med. Det vil altid være delingsføreren, der udkæmper kampen,« siger Lars R. Møller.

Der var vel også en bagvedliggende kommando?

»Ja, og ordren blev givet, da jeg sagde: Nu skal der åbnes ild. Så hævder de åbenbart, at jeg overtog føringen til sidst. Det passer ikke, det gjorde eskadronchefen.«

Anerkender du, at I har tilskrevet jer selv for megen ære for Operation Bøllebank?

»Nej. Grunden til, at jeg førte ordet over for den internationale presse, var, at vi skulle køre ud gennem Zvornik eller Sarajevo, som begge var serbisk kontrolleret. Skulle serberne have et problem med udtalelserne, var det dem med den højeste rang, der måtte tage ansvaret. Så det var en beskyttelse af folkene.«

Kritikken af at tage æren handler nok mere om dine bøger og foredrag?

»Erik Kirk har selv holdt mange foredrag. Man kan da ikke pålægge os, at vi ikke må fortælle om Bøllebank,« siger Lars R. Møller.

Hvorfor er opgøret om Bøllebank så vigtig, at du følte dig nødsaget til at rykke ud, inden DR’s udsendelse overhovedet er bragt?

»De skal ikke have lov til at konstruere en historie, der ikke passer. Man kan jo ikke vente på, at fjenden får opmarcheret, lagt sig i stilling og så bare vente på, at han skyder dig. Skal der være krig, så lad os få den overstået,« siger Lars R. Møller.

Ekstra Bladet har foreholdt DR Lars R. Møllers kritik af den kommende radiodokumentar.

Jesper Hyhne, redaktør for DR Dokumentar, siger til avisen:

»Vi kommer naturligvis til at stå 100 procent inde for det indhold, som vi sender. Men lige nu kan vi ikke løbe med en halv vind og begynde at kommentere kritik på et program, der ikke er færdigt endnu. Men jeg kan forsikre om, at der ikke er tale om en sammensværgelse,« siger Jesper Hyhne til Ekstra Bladet.