Nyt samarbejde skal stoppe forurening fra plastik

Miljøorganisationer og plastindustrien går sammen om at stoppe forurening fra milliarder af plastikstumper, som blandt andet bliver puttet i tandpasta.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To miljøorganisationer og brancheorganisationen Plastindustrien går nu sammen i kampen mod forurening fra milliarder af plastikstumper. Nogle af dem tilsættes de plejeprodukter, danskerne bruger hver eneste dag, skriver Politiken.

Plastindustrien og organisationerne Det Økologiske Råd og Plastic Change vil sammen finde bud på, hvordan man kommer plastikforureningen til livs.

»Vi håber på at finde ny viden, der kan bruges til at udfase mikroplast i kosmetik og industrielle processer,« siger miljøchef Helle Fabiansen fra Plastindustrien.

Blandt mulige tiltag håber organisationen Plastic Change på at teste en teknologi, hvor man sætter en membran op på rensningsanlæg, der opfanger plastpartikler.

Der kan nemlig strømme op til en halv milliard stykker plastik ud i havet fra et rensningsanlæg på en time. Plasten kommer blandt andet fra fibre fra vask af syntetisk tøj og fra mikroplast, som tilsættes mange tandpastaer, skrubbecremer og shampoo. Blandt andet bruges indfarvede plastkugler for at få kulørte striber i tandpastaen.

Desuden skal der indsamles plastaffald fra den jyske vestkyst, så man kan analysere, hvor det kommer fra, og hvordan man kan nedbringe mængderne.

Og så skal det undersøges, om mikroplasten ophobes i fødekæden, når større fisk spiser mindre havdyr, så plasten ender i vores mad.