Nyt projekt redder patienters liv

Flere danske sygehuse har i en årrække haft fokus på patientsikkerhed. Resultaterne er ifølge hospitalsdirektørerne enestående. Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen, lover opbakning til at udbrede projektet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste tre år har fem sygehuse over hele landet arbejdet på at gøre det mere sikkert at være indlagt på hospitalet. Projektet »Patientsikkert Sygehus« har ifølge flere af hospitalsdirektørerne opnået enestående resultater.

Hver eneste dag reddes patienters liv, fordi de hospitalsansatte opdager blodforgiftninger eller utilsigtede følger efter en operation langt hurtigere, så de kan nå at gribe ind. Samtidig undgår tusinder af patienter at blive smittet med infektioner eller udvikle tryksår.

Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

»Patienterne fortjener, at der kommer en samlet national indsats for at forbedre sikkerheden på sygehusene. Vores erfaringer viser, at der er rigtig meget at hente,« siger Dorthe Crüger, lægefaglig direktør i Kolding, til Mandag Morgen.

Patientsikkert Sygehus skal give opskriften på, hvordan patienternes sikkerhed kan forbedres på 12 områder. Der udarbejdes såkaldte »pakker« for tryksår, blodforgiftning, kirurgi med mere.

Disse pakker samler på hvert deres område de bedste internationale erfaringer til en form for tjekliste for pleje og behandling af patienterne.

Patientsikkert Sygehus handler altså ikke om at indføre nye behandlingsmetoder, men om at implementere metoder, der allerede beviseligt fungerer.

De tre hospitalsdirektører, Mandag Morgen har talt med, konstaterer, at dødeligheden er faldet på grund af projektet. På Nordsjællands Hospital i Hillerød er den reduceret med cirka 15 procent og i Horsens med godt 7 procent. Også i Kolding er der gode resultater at fremvise.

»Vi ved, at det ikke er en enkelt faktor, der kan forklare, at færre patienter dør efter en operation. Den kliniske pakke om sikker kirurgi er vigtig, men det er overvågningen af patienterne også. Det betyder, at vi opsporer blodforgiftninger langt tidligere end før. Det samme gælder for mange infektioner: Vi ser dem meget tidligt nu, og tit før de bliver kritiske for patienterne,« siger Dorthe Crüger til Mandag Morgen.

Alle sygehusdirektørerne understreger, at hvis de gode erfaringer fra projektet skal udbredes til resten af landet, kræver det politisk opbakning til arbejdet med patientsikkerheden.

Den opbakning vil Bent Hansen (A), formand for Danske Regioner, gerne give.

»Regionerne er allerede i gang med at udbrede erfaringerne. Jeg hører, at man har brug for et politisk signal om, at patienternes sikkerhed er vigtig. Det er hermed givet. De gode resultater fra Patientsikkert Sygehus skal udbredes til alle sygehuse,« siger Bent Hansen.