Nyt parti nærmer sig stemmesedlen

Landets yngste parti, Nationalpartiet, halser af sted for at blive opstillet. Men en teknikalitet kan vise sig at tippe vægtskålen den forkerte vej for partiet.

Siden Yahya Hassan i sidste uge bekendtgjorde sit kandidatur for Nationalpartiet, har partiet modtaget 13.000 vælgererklæringer og sendt flere end 25.000 vælgererklæringer til landets kommuner. Partiet ligger således til at kunne nå at samle tilstrækkelig opbakning til at kunne stille op til det kommende folketingsvalg - hvis valgmaskinen da ikke når at overhale det nystartede parti indenom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Partiformanden har et klart budskab til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S):

»Hun må gerne holde på knappen lidt endnu. Jeg håber, vi kan være klar inden for et par uger,« siger Kashif Ahmad.

Siden Yahya Hassan i sidste uge bekendtgjorde sit kandidatur for Nationalpartiet, har partiet modtaget ikke færre end 13.000 vælgererklæringer fra hele landet. I alt har partiet sendt mere end 25.000 vælgererklæringer videre til landets kommuner.

I Nationalpartiet er fingrene derfor krydset for, at valgmaskinen ikke overhaler det nystartede parti, der har sat farten op for at nå med i kampen om taburetterne på Christiansborg. Efter reglerne skal der afholdes folketingsvalg senest 15. september i år, men fastsættelsen af det nærmere tidspunkt er som bekendt op til statsministeren.

»Valgkampen er jo allerede gået i gang, og der bliver fyret millioner af kroner af på valgplakater, så vi har travlt,« siger Kashif Ahmad.

Partiet skal stille fysisk med mindst 20.260 stemmeberettigede personers godkendte vælgererklæringer i Indenrigsministeriet senest 15 dage før valgdagen.

Møjsommelig proces

Indsamlingen foregår ved, at interesserede borgere via partihjemmesiden udfylder en vælgererklæring, som partiet sender videre til godkendelse hos borgerens kommune. Kommunen sender så den godkendte erklæring til borgeren, der så underskriver og sender den fysisk tilbage til partiet. I øjeblikket er Nationalpartiet oppe på 9.203 godkendte vælgererklæringer.

En digitalisering af processen er undervejs, men først i næste valgperiode bliver det muligt at bruge Nem-ID til vælgererklæringer.

Af samme grund har Nationalpartiet sat alle sejl til for at nå i mål, fortæller formanden, der personligt har skrevet til »samtlige af landets borgmestre« og bedt dem se til, at vælgererklæringerne bliver prioriteret.

»Vi håber, de vil støtte demokratiet og sætte skub i tingene ude i kommunerne,« siger Kashif Ahmad, der til trods for valg­stemningen er optimistisk.

Ud over Nationalpartiet har flere nystartede partier meldt sig på banen op til valg­året. Den tidligere radikale minister Uffe Elbæks nye parti, Alternativet, har allerede skaffet vælgererklæringer nok til en plads på stemmesedlerne, og det kan vise sig at blive et problem for Nationalpartiet, hvis de samme borgere har bakket op om begge partier.

 

Man kan nemlig kun give sin vælgererklæring til ét parti ad gangen. Dubletter mellem partiernes stemmeerklæringer vil blive underkendt i Indenrigsministeriet, som tæller og tjekker vælgererklæringerne, før et nyt parti kan godkendes. Begrundelsen er et ønske om at sandsynliggøre, at et parti kan blive valgt ind og dermed undgå stemmespild.

Et andet nyt parti, Dukkepartiet, hvis eneste mærkesag er at bekæmpe løgnagtige politikere, indrømmede tirsdag, at det var løgn, at partiet havde indsamlet omkring 18.500 godkendte vælgererklæringer.