Nyt notat slår fast: Større genåbning vil få smitten til at eskalere

Nyt notat fra Statens Serum Institut fastslår, at en større genåbning af samfundet, som blandt andet indebærer afgangseleverne i grundskolen og dele af detailhandlen, vil føre til markant mere smitte i samfundet.

(ARKIV) Højdevangens Skole i København, den 30. august 2017. Det vigtigste skridt i genåbningen af Danmark er, at de ældste elever kommer i skole igen. Vigtigere end genåbning af caféer og storcentre, viser meningsmåling. Det skriver Ritzau, onsdag den 6. maj 2020.. (Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

I disse dage diskuterer politikerne på Christiansborg, hvordan man kan åbne samfundet yderligere, og så sent som i mandags besluttede regeringen, at de yngste elever fra 0-4. klasse kan vende tilbage til skolen mandag 8. februar.

Men en yderligere genåbning af uddannelsessektoren kan muligvis have lange udsigter. Statens Serum Institut har i hvert fald regnet på et scenarie, der indebærer en genåbning af afgangsklasserne i folkeskolen, afgangsklasserne på ungdoms- og voksenuddannelser, efterskoler og 10. klasser på frie fagskoler, folkehøjskoler og udvalgsvarebutikker på under 5.000 m2.

Det vil føre til et »betydeligt større stigninger i både smittetal og antal nye daglige indlæggelser«, konkluderer instituttet.

»I scenarie 2 (“udvidet åbning”) vil udviklingen i alle undersøgte kombinationer føre til kraftige stigninger i både antal smittede og i nye daglige indlæggelser. Der ses som forventet, at epidemien udvikler sig hurtigere, når Rref eller den relative smitterate er højere,« står der i notatet.

»Yderligere genåbning svarende til scenarie 2 vil medføre hurtigt stigende smittetal og indlæggelser, hvilket på kort tid vil overstige kapaciteten i det danske sundhedsvæsen.«

En genåbning, der indebærer den ældre del af uddannelsessektoren samt dele af detailhandlen, vil konkret medføre over 4.000 daglige smittetilfælde ud af 80.000 daglige test og over 250 daglige indlæggelser i starten af april, skriver Statens Serum Institut.

SSI understreger, at beregningerne er behæftet med usikkerhed.

Kræver præcise tal

I det såkaldte scenarie 2 er det som beskrevet ikke kun den ældre del af uddannelsessektoren, der er regnet med. Udvalgsvarebutikker på under 5.000 m2 indgår også i scenariet. Det kalder Dansk Folkeparti »fuldstændig tosset«.

»Vi vil selvfølgelig gerne have beregninger på hvert enkelt element, så vi kan vurdere, hvad man kan genåbne. Det er skørt, at man sætter så mange ting sammen i samme beregning,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) til B.T. og tilføjer:

»Nu kan vi jo ikke se, hvad der er bedst at genåbne. Når man tager detailhandel med i en genåbning af skoler, er det jo fuldstændig tosset. Der er stor forskel på at tage i tøjbutik og at tage på efterskole.«

Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen er også stærkt utilfreds med, at man har valgt at »slå det hele sammen«.

»Der er naturligvis ingen, der argumenterer for at åbne hele Danmark på mandag. Men de forskellige sektorer skal ikke holde lukket mere end højest nødvendigt. Derfor skal vi tage tingene i mindre skridt og få afprøvet beregningssporet mere detaljeret, end det er tilfældet her,« siger sundhedsordføreren.

Notatet, der beskriver scenariet for en yderligere genåbning, er blevet offentliggjort i dag 3. februar og er blevet udarbejdet i forbindelse med, at regeringen mandag aften varslede en genåbning af grundskolens 0-4. klasse.

Martin Geertsen tilføjer yderligere, at det er uklart for ham, hvem der har bedt Statens Serum Institut om at slå den ældste del af uddannelsessektoren og dele af detailhandlen sammen i en beregning.

Opdateres....